Новини
Д-р Димитър Драндийски получи почетна значка от ИАБЧ по повод неговата 90-та годишнина
02.03.2023

Изпълнителна агенция за българите в чужбина удостоява д-р Димитър Драндийски с почетна златна значка за неговата дългогодишна и всеотдайна работа за поддържане на българщината сред българската общност в Австрия, както и по случай неговата 90-та годишнина.

Д-р Димитър Драндийски е роден на 20.12.1932 г. (по документи на 20.01.1933 г.)  в гр. Оряхово, където през 1950 г. завършва  средното си образование. Следва в Института по библиотекознание и архивистика в София, а след завършването му, от 1956 г. работи като методист по библиотечно дело в Софийски окръг.

През септември 1968 г. отива във Виена, където през 1969 г. се записва да следва специалност Славистика във Виенския университет. Полученото образование в България и любовта към книгите довеждат д-р Димитър Драндийски още като студент в Научната медицинска библиотека на Gesellschaft der Ärzte – Wien, където той започва работа през 1970 г.,а същата година започва да следва и медицина. 

Той продължава научните си изследвания и през 1977 г. успешно завършва с докторска титла. Още с пристигането си във Виена д-р Димитър Драндийски се включва активно в родолюбивата дейност на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” – Виена и е дългогодишен член на нейното ръководство.

Изследователските и научни интереси на д-р Драндийски не стихват през всичките тези години. През свободното си време той търси информация в австрийските архиви и събира множество материали за историята на България. През 1998 г. д-р Драндийски се пенсионира и усилено продължава да работи по намирането на материали за историята на българската общност в Австрия, в следствие на което е автор и на няколко книги.

По случай 90-тата годишнина на д-р Димитър Драндийски от името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина, г-жа Райна Манджукова и целия ни екип, искаме да изкажем своите сърдечни поздравления по повод празника.

С пожелания за здраве, щастливи мигове и вдъхновение!

Снимка: Melange Bulgaren – Блогът на българите в Австрия

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта