Новини
Четвърто издание на Международната награда „Никола Гюзелев“
29.10.2021

                Събитията по случай 85-годишнината на Маестро Никола Гюзелев  се осъщетвяват благодарение съвместната работа на Фондация Никола Гюзелев, Българска Академия на Науките, Софийска Опера и Балет в сътрудничество с Италиански Културен институт, Община Павликени, Държавен културен институт към МВнР,  Държавна Агенция за българите в чужбина, Биенале Артемидия от Рим и под патронажа на Министерство на Културата на България.

Събитията и Международната награда „Никола Гюзелев“ в четвъртото си издание през 2021 г. ще се проведат, както следва:

На 3 и 4 ноември прожекции на филми за Никола Гюзелев и среща на негови колеги и ученици с публиката, както следва от 17 30ч. на 3 ноември в Аулата н СУ ‘’Климент Охридски’’ и от 19ч. на 4 ноември  на Малка сцена на Софийска Опера;

На 5 ноември 2021г. в 17.30ч. в централното Фоайе на Софийската Опера и Балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и академичен художник-портретист, след което от 19.00ч., на Голяма сцена на Софийска Опера и Балет ще започне официалната вечер в първата си част с връчване на Международната награда „Никола Гюзелев 2021“ на новите лауреати,  придружена от поздравителни адреси на официални гости, след което същата вечер във втората си част ще продължи с оперно-музикалния концерт на лауреатите на наградата, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска Опера и Балет под диригентството на M ° Sergio Oliva, вече лауреат на Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’ 2017г.

Новите лауреати са четирима оперни певци с талант и блестяща международна кариера - мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните  Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на М° Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и брилянтният австрийски диригент M ° Густав Кун.

   

ФБ Линк за събитието на 5 ноември 2021г.:  https://www.facebook.com/events/393917242174074

 

 

Международна награда „Никола Гюзелев” /

International award „Nicola Ghiuselev”

За Маестро Никола Гюзелев

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта