Новини
Честване на 24-ти май в Барселона
30.05.2023

Тържествено честване на 24-ти май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност се проведе в актовата зала на испанското училище „Pía Sant Antoni“, в което се помещава БНУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Барселона.

По повод празника на сцената първи излязоха най-малките участници от подготвителната група и първи клас, които демонстрираха пред публиката, че вече са грамотни. Учениците от началния курс се превъплътиха в любими приказни герои и очароваха присъстващите с песни и народни танци. Учениците от 5-ти и 6-ти клас четоха кратки откъси от любими произведения, а големите от 7-12 клас представиха есето „24 май” на известния български писател Теодора Димова и презентация на електронна книга с техни съчинения и есета на тема „Моята българска азбука“. За празничното настроение допринесоха с изпълненията си учителката по музика Ася Насрула, хорът на малките танцьори и Фолклорна формация „Гергьовден“ към училището.

След Химна на българската просвета „Върви, народе възродени” приветствие към всички присъстващи отправи училищният ръководител Стоянка Колева, а г-жа Колева прочете поздравителен адрес от генералния консул на Република България в Барселона - Цветелин Цолов.

В обръщението си генералният консул изрази увереността си, че и днес съществуват просветители, които милеят за род и родина, за своя език и писменост, за съхраняването на националния идеал. Учители, творци, хора на свободното словото, на перото, чийто живот е кауза, отдадена за възпитаване на следващото поколение истински българи. Благодари на учителите за себераздаването и за силата, с която носят отговорността за възпитанието на младите поколения, пренебрегвайки собствените си проблеми. Пожела им здраве, по-спокойни дни и никога да не губят вдъхновение. Изрази увереност, че колкото и да е трудно, заедно ще успеем да оставим на децата си един по-добър свят, а на света – грамотни, мислещи и вдъхновени българи.

На учениците дипломатът пожела да се научат да виждат доброто, красивото и възвишеното. Да оценяват важните уроци, които получават в училище. Да бъдат здрави и упорити и да учат с желание, оптимизъм и воля. Раздадени бяха грамоти на учениците за участието им в различните конкурси и училищните инициативи. 

Събитието беше организирано от Българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ със съдействието на генералното консулство на Република България в Барселона, а в него участваха ученици от всички класове, техни родители, приятели и гости от българската общност в каталунската столица.

Снимки: ГК Барселона

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта