Новини
Българско училище „Абагар“ – Рим с проект „Столиците на България – пазители на паметта на вековете“
14.11.2023

,,София - от 1878 до 1944 година" представи Любомир Юруков, изследовател, издател на сп. „Минало“

Споделяме с удоволствие и гордост поредното успешно финализирано събитие по нашия проект „Столиците на България – пазители на паметта през вековете“ , финансиран по Програмата за подпомагане на българските организации и медии извън страната за 2022/2023 г. на Министерството на външните работи на Република България.

След събитието преди месец в Рим, където представихме историческото и културно богатство на старите ни български столици , тази инициатива бе посветена на нашата обичана съвременна столица София.

На 4 ноември във филиала на училището ни в Ладисполи гостува господин Любомир Юруков - български учен, изследовател, писател и колекционер, историк по образование и издател на списание ,,Минало".

Той представи една изключително интересна тематична селекция от своята безценна колекция от над 150 000 оригинални изображения - картички, половината от които свидетелства от периода 1878 година до края на Втората световна война.

Събитието се проведе в театралната зала на училище „Корадо Мелоне“ в Ладисполи, където се намира и филиалът на нашето българско училище „Абагар“. Залата ни беше любезно предоставена от директора на училище „Корадо Мелоне“ проф. Рикардо Агрести, който беше и наш гост на представянето.

Скъпи гости от италианската администрация на общините в Ладисполи и Черветери и от дипломатическото представителство на Република България в Рим уважиха събитието. Благодарност и респект към нашите гости: г-жа Нели Симеонова, консул в посолството на Република България в Рим, г-жа Натали Павлова - втори секретар в посолството на Република България в Рим, г-жа Федерика Батафарано - заместник кмет и завеждащ отдел „Култура“ в община Черветери , заместник – председателя на Общинския съвет на община Ладисполи г-жа Силвия Маронджу, г-жа Арианна Мензурали - общински съветник в община Черветери.

,, София - от 1878 до 1944 година" беше надсловът на презентацията на нашия гост.

Изключително интересни и редки фотографии и картички имахме възможност да видим, презентирани увлекателно и с професионализъм от господин Юруков. Научихме и интересни малко известни факти от историята на София.

Господин Юруков беше включил в експозето си и много италиански следи, свързани с историята и развитието на нашата столица, което изключително впечатли нашите италиански гости.

Сърдечно благодарим на Любомир Юруков , че прие да ни гостува и ни подари това прекрасно подготвено и изпълнено представяне на нашата древна и модерна София!

Благодарим отново и отново на господин Агрести за гостоприемството и подкрепата!

Благодарим от сърце и на нашите прекрасни колеги Людмила Русева и Надежда Самарджиева за всеотдайния труд и прекрасната организация на събитието!“

Текст и снимки: Българско училище „Абагар“ – Рим

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта