Новини
Българско неделно училище „Иван Вазов“ организира Коледна „Сладоработилница“ в град Есен, Германия
21.12.2023

В празнична атмосфера и весело настроение учениците от Българско неделно училище „Иван Вазов“ показаха своите творчески знания и умения през изминалата събота в организираната за тях коледна „Сладоработилница“.

След последните учебни часове на 2023 година, училището се изпълни с миризма на пуканки и пунш, коледна музика и детски смях, който огласяваше последния етаж на сградата. На събитието присъстваха деца, родители, учители и помощници, които умело обгърнаха две традиции - българската и немската. С въображение и хъс се създаваха сурвачки, а българското знаме се "вееше" от множество коледни сладки, които са традиционно занимание за всяко немско дете.

В рамките на „Сладоработилницата“ се украсиха множество сладки част от които бяха изядени на място с много апетит и настроение, а други поеха пътя към различните части на градовете наоколо - Дуизбург, Гелзенкирхен, Оберхаузен, Бохум и много други. Малки и големи украсяваха сурвачки, увивайки прежда, сушени плодове и пуканки около гъвкавите клончета с думи за здраве и берекет.

В работилницата за картички кипеше вдъхновяващо настроение за  коледната кампания "Маратон на добротата" (https://www.detskiprikazki.com/maraton), за която децата от предучилищната група сътвориха прекрасни картички. Седмица преди това пък по време на коледното тържество и други деца твориха картички за деца от България, които не могат да прекарат празниците у дома.

От училището вярват, че колективно можем да създаваме коледен дух с традиционна сурвакарска нотка и освен със захаросани усмивки, всички могат да се приберат в къщи и със светлина в душите!

„Това мероприятие освен, че беше последното за тази година, то беше и последно в тази сграда, където близо 3 години провеждахме часовете си. Успяхме да намерим нови помещения и от нова година се надяваме всички ние да се чувстваме още по-вдъхновени и устремени за нови знания и висоти. Ние, екипът на БНУ "Иван Вазов" пожелаваме весели празници и щастлива Нова година!“ това споделиха от ръководството на училището.

Снимки: Дружество „Родина

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта