Новини
Български Православен Храм "Св. Преп. Йоан Рилски Чудотворец" - Атина отбеляза своя храмов празник
25.10.2023

На 21 и 22 октомври 2023 година БПХ "Св. Преп. Йоан Рилски Чудотворец" - Атина отбеляза своя храмов празник. В съботната вечер се отслужи всенощно бдение. В съслужение с отец Стефан беше отец Ламброс Киафас, свещеник при храм "Света Троица"- Екали. Църковните песнопения изпълни протопсалт Димитър Арнаудов.

В неделното утро се отслужи празничната Света Литургия, като на клира се присъедини Теодорос Кескеглу - преподавател богослов. С присъствието си отдадоха почит към всебългарския небесен покровител Свети Йоан Рилски служители на Българското Посолство в Атина, преподаватели, ученици, културни и обществени деятели и много местни жители. Извърши се водосвет и се освети направеният корбан за здраве. Малките танцьори от ТФ "На мегдана" - БНУ "АБВ Учебна Академия" откриха празничната програма и след това последваха рецитаторите от БНУ "Св. Паисий Хилендарски" и БНУ "Св. Св. Кирил и Методий". Самодейки от Вокална Формация "Здравец" изпълниха народни песни от своя репертоар и зарадваха сънародниците и гостите на празника. Миряните се докоснаха до ритмите на българските народни танци, изиграни с големи усмивки и страхотно настроение от ФТФ "Пиперлии"; ФТФ "Върти Оро"; ТФ "Луди Млади" и ТФ "Детелини".

Всенародните хора обединиха присъстващите, които изпълнени с духовна радост и патриотизъм запалиха искрата на родолюбието в сърцата си! Църковното настоятелство и енорийския свещеник изразяват своята искрена благодарност на протопсалт Димитър Арнаудов, който пристигна специално за празника; на Пламен Симеонов за неговия професионализъм, ентусиазъм и отдаденост; на Ивайло  за озвучаването на празника; на Борислава и нейния кулинарен екип, които от ранни зори се погрижиха за вкусния корбан и на всеки, който помогна и помага да се съхрани православния храм.

Снимки: БПХ "Св. Преп. Йоан Рилски Чудотворец" - Атина

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта