Новини
Българки от чужбина са сред победителите в кампанията на БНР „Българските посланици на културата“
22.12.2023

Две забележителни българки, живеещи в чужбина, са сред избраните 12 “Български посланици на културата”. Инициативата е на Българското национално радио и е под патронажа на Вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Събитието цели да открои постиженията на творци, които със своя талант и работа са прекрачили границата на страната и са я направили разпознаваема в световното културно пространство.

Именно такива творци са отличените с наградата две българки от чужбина, които са сред избраните 12 победители - Десислава Стефанова и Кина Бъговска, които пристигнаха специално от Лондон и Чикаго, за да уважат събитието и да получат своите награди лично.

Десислава Стефанова е създател и ръководител на Лондонския български хор за народни песни, основател и ръководител на Швейцарския българския хор в Цюрих и преподавател по народно пеене. Тя притежава неуморим дух и желание за работа, с който заразява всички докосващи се до нея и работата й. Тя е организатор и инициатор на множество концерти и музикални инициативи.

Кина Бъговска е художник с богата биография, член на Съюза на българските художници и преподавател по изобразително изкуство с над 40 години преподавателска дейност, творец, писател и журналист. През тази година бе открита и юбилейната й изложба под надслов  „Неравноделни времена“, посветена на българската шевица.

Номинациите предложени от слушателите на БНР се разгледаха от почетното жури с председател Кръстю Кръстев, в състава на което бе и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина Райна Манджукова.

Целият екип на Изпълнителна агенция за българите в чужбина поздравява победителите и им желае здраве, вдъхновение и още много творчески успехи и постижения!

Всички победители може да видите тук: https://bnr.bg/hristobotev/post/101925052/obaviha-imenata-na-balgarskite-poslanici-na-kulturata-2023

Снимки: БНР

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта