Новини
Бъди част от Националния конкурс за детска рисунка – Самоков 2023
25.04.2023

 

 

 

 

 

 

 

Изпълнителна агенция за българите в чужбина отправя покана да се включите в Национален конкурс за детска рисунка – Самоков 2023, организиран от община Самоков. Конкурсът е в рамките на ежегодната Национална награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф“, която има за цел да даде шанс за изява на деца и ученици да научат повече за самоковските зографи. Националната награда е една от най-престижните за живопис в страната.

Отличието признава работата на българските художници и най-високите творчески постижения, но преди всичко дава възможност за съизмеримост с трайните и непреходни духовни истини. Наградата е учредена през 1972 година, а първият ѝ носител е академик Светлин Русев връчена му през 1973 година.

Участниците ще имат възможност да покажат своето творчество, да използват различни изобразителни материали и да създават своите творби свободно без ограничения по отношение на темата. Конкурсът е индивидуален и в него участие могат да вземат деца и ученици разделени в три възрастови групи:

  • от 4 до 6 години
  • от 7 до 10 години
  • от 11 до 15 години

В края на конкурса ще се връчат три специални награди – една Специална награда на община Самоков; една награда на Съюза на българските художници и специална награда на Изпълнителна агенция за българите в чужбина. Всяка една от тези възрастови групи ще получи съответно първа, втора и трета награда.

Според статута на детския конкурс, класиралите се участници получават парични награди, в зависимост от мястото и специални грамоти. Класиралите се ще получат наградите си по време на церемонията по връчване на Националната награда „Захарий Зограф“, която ще се проведе през месец октомври 2023 г.

Наградените рисунки се експонират в художествената галерия „Проф. Васил Захариев“ – гр. Самоков, там където е и изложбата на художника – носител на Наградата „Захарий Зограф“.

На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъде отбелязана следната информация:

  • три имена на автора;
  • възраст;
  • училище, школа, учител;
  • адрес на автора или школата;
  • телефон за връзка.

Рисунките изпращайте на адрес: град Самоков 2000, Община Самоков, Обл. Софийска, Ул. „Македония“ № 34.

 За конкурса за детска рисунка към Национална награда „Захарий Зограф“

Краен срок за изпращане на рисунките: 30 септември 2023 г.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта