Новини
Александър Ловров представи книгата си „От Кипровец до Винга“ из историята на банатските българи с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ)
09.12.2022

Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) и Дружеството на банатските българи в България – „Фалмис“ представиха на вниманието на всички книгата на писателя Александър Ловров – „От Кипровец до Винга“. Събитието се проведе на 7-ми декември в Огледалната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Авторът е потомък на български родове от с. Винга в Банат, заърнали се в България в края на 19-ти век. Роден през 1945 г. В с. Асеново, днес община Никопол, той се преселва със семейството си в град Плевен, кудето учи и завършва механотехникум. През 1969 г. се дипломира с инженерна специалност във ВА „Г.С. Раковски“ и е назначен в завод на Министерството на народната отбрана, където се пенсионира като полковник. През 2010 г. започва проучванията за предците си, като публикува поредицата „Родовата памет на банатските българи“ на Дружеството на банатските българи в България и в списание „Родознание“ на българска генеалогична федерация „Родознание“.

През следващите години разширява и обхвата на проучванията си и се задълбочава в темата и запчва да публикува материали в различни електронни и печатни медии, а темите обхващат миналото и настоящето на банатските българи. Освен историята, той включва и свои, размисли, тълкувания и версии на някои факти, събития и причинно-следствените връзки между тях.

Години наред той е доайен на дружеството на банатските българи в България „Фалмис“ и на Управителния му съвет. И до днес той за миг не спира  да се бори за идеята  за единството на общността и да засилва връзката на дружеството с българите от Винга.

Той и г-жа Лили Спасова – представител на Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ), която отговаря за печата, издаването и разпространението на книгата и г-жа Светлана Караджова – редактор, личен приятел на автора и председател на Дружеството на банатските българи – „Фалмис“, запознаха гостите в залата с най-важните моменти от създаването на книгата и емоцията вложена в това издание.

Авторът изрази своята голяма чест и признателност на всички, които присъстваха на събитието, като изказа своите огромни благодарности за това, че част от гостите са пропътували немалко разстояние, за да присъстват на представянето.

Той, започна с думите: „Когато човек навърши определена възраст си прави равносметка и осъзнава, че трябва да остави нещо за всички, които остават след нас.“

Като, човек, който иска да остави следа след себе си, той започва да пише, оформя и публикува през 2010 година свой материал в популярно тогава печатно издание, който бележи успех и му дава куража, да продължи да пише още и още и да докаже, че общността се е запазила.

„Тази книга е и плод на едно дълго 11 годишно приятелство. Той прописа, когато започна да разказва за рода. Александър Ловров е изключително педантичен изследовател и всичко е проверено. Той разказва така, сякаш има цялото време на света, с такова желание и внимание. Има много фактология и имена в книгата, но основната цел е да сме заедно всички ние.“ – сподели г-жа Светлана Караджова – председател на дружеството на банатските българи „Фалмис“.

В историята има много информация, която е търсена и проверена в много и различни документации и е разказана в книгата, но има и много петна, които съм се опитал да проследя, да анализирам и сглобя в книгата си – споделя авторът.

На събитието присъстваха наследниците на Александър Ловров – Александър, Явор, Денис и Васил, на които пожела да останат със съзнанието за историята и да са горди от тези факти. Имаше и специални лица от Иваново, Сърбия и Винга.

Сред гостите на събитието имаше такива, които изразиха своята признателност към автора, сред тях бе проф. Ранков, който изказа своето възхищение от книгата, като сподели – „обвзе ме приятно чувство, като да съм сред роднини. Книгата действително ще бъде като един църковен кодекс. Тя ще е скелет и гръбнак на историята на Винга.“

Г-н Франциск Драгинов също изказа своето възхищение, признателност и щастие от сътворението на книгата. Благодари за поканата на автора и организаторите, както и за възможността, която Агенцията за българите в чужбина (ИАБЧ), оказва на банатските българи. Той се възползва и им благодари и за поканата отправена към сина му за участие с танцов репертоар на празника на ИАБЧ.

Цялата книга е един пътеводител и това и дава добавена стойност – тя може да е едно развлекателно четиво, но може и да е вашата карта за паметта на рода ви. В текстовете вътре ще намерите, прочетете и усетите една от най-силните страни на автора, а именно борбата му, за това да сме всички заедно. Книгата е симбиоза, между образ и слово, която цели да покаже, разкаже, улесни и плени всички читатели. За красивите кадри и рисунки в книгата има заслуга, не кой да е, а самият брат на автора на творбата. Издател на изданието е Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ).

На представянето бяха показани и издания за Винга на краеведа ванганин Иван Ранков, издадени в България от автора на „От Кипровец до Винга“ – Александър Ловров. Гостите на събитието се запознаха лично с него и му задаоха всички въпроси, които ги вълнуват и получиха интересните и вълнуващи отговори на автора, както и своите безплатни екземпляри от книгата.

Снимки: Личен архив

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта