Новини
25 години от създаването на Българското училище в Бостън
22.05.2024

На 10 и 11 май т.г. Изпълнителният директор на Агенцията за българите в чужбина взе участие в тържественото отбелязване на 25-тата годишнина от създаването на Българското неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в гр. Бостън, САЩ. В  празника се включиха и г-н Георги Панайотов, извънреден и пълномощен посланик на Република България във Вашингтон, г-н Ангел Ангелов, генерален консул на Република България в Ню Йорк, г-н Адам Портной, почетен консул на Република България в Бостън, представители на български училища в Америка.

Гостите разгледаха собствената  сграда на Българския център в Нова Англия, в която се помещава не само училището, но е и културен и духовен храм на българската общност.

Проведена бе и работна среща с представители на местните бизнеси и професионалисти. Срещата се оказа изключително продуктивна и постави началото на разговори за създаване на местен “Клуб на българските бизнеси”, който да ги обедини в обща платформа за контакти, обмен на информация и приятелства.

Кулминацията на отбелязването на годишнината бе празничният концерт “Вълшебният свят на детството”, проведен в присъствието на повече от историческата зала на Robbins Memorial Town Hall в Арлингтън.

Г-жа Райна Манджукова връчи на училището плакет за цялостни заслуги за поддържане и разпространение на българския език зад граница и награди училищния ръководител Силвия Михалева с медал “Иван Вазов”. Президентът на училището г-н Росен Димитров беше награден с почетна значка от Изпълнителната агенция за българите в чужбина за значителен принос в съхраняването на българското езиково и културно-историческо наследство и поддържането на огъня на българския дух и самосъзнание след най-младите ни сънародници в Бостън и региона.

Повече информация за събитието ще откриете на сайта на училището:

https://www.bg-school.org/news-5/25-year-anniversary

Снимки: Българско неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” в гр. Бостън, САЩ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта