Новини
23-та среща на Световната фолклорна организация и връчване на наградите „Златна Кобилица“
18.04.2024

През изминалия уикенд се проведе 23-та среща на Световната фолклорна организация ЦИОФФ България. Участници в срещата от страна на Изпълнителна агенция за българите в чужбина бяха изпълнителният директор г-жа Райна Манджукова и експертът отговорен за фолклорните организации в чужбина г-жа Ива Крумова.

Началото на събитието даде председателят г-н Емил Павлов, който отправи приветствия към всички в залата. В рамките на срещата бе връчена и наградата на ЦИОФФ – „Златна кобилица“. Традиционно тя бе присъдена в две направления – за личност и за институция.

Г-н Стоян Стоянов - главен художествен ръководител и хореограф на Представителен танцов Ансамбъл „Младост“ към Общински младежки дом в гр. Монтана, получи наградата за личност, за неговия изключителен принос в танцовото изкуство в региона.

Наградата за институция получи Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Тя им бе присъдена за активната работа на академичния състав и за опазването и популяризирането на българското културно-историческо наследство. Плакетът получи проф. дн Ирена Петева, ректор на УниБИТ.

На срещата реч изнесе и г-жа Райна Манджукова, която разказа за изготвяния Анализ за фолклорните състави в чужбина, както и за нуждата от обединение на всички фолклорни състави, НПО и други институции, в името на запазването на чистотата на фолклора, както в пределите на България така и извън нея. Професионалистите в България биха могли да бъдат полезни на колегите си и самодейците в чужбина, сподели тя.

За пример г-жа Манджукова даде българите в Аржентина, които имат желание да танцуват български фолклор, но единственият им досег е от клипове в интернет.

Обръщение към гостите в залата направиха и г-жа Радослава Недялкова, председател на АБФСЧ; маестро Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци и проф. Стоян Денчев, почетен председател на Съюза на народните читалища. Към края на срещата ръководителят на Ансамбъл „ЧИНАРИ“ – Асен Павлов изнесе доклад свързан с авторските права в хореографията.

Събитието бе уважено от представителите на 86 ансамбъла, както и от новите членове желаещи да са част от фолклорната общност.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта