Новини
13-о издание на фестивала „Аз съм българче”
28.10.2021

През 2021 година се осъществява поредното издание на Фестивала „Аз съм българче”. Фестивалът е посветен на 1 ноември – Деня на народните будители.

Представителната инициатива стана традиция. Всяка година стотици малчугани в рамките на конкурси създават есета и рисунки… 

Основната цел на този форум е съхраняването на националното самосъзнание, насърчаването на изучаването на родния език. Фестивалът се стреми да способства и за обединението на българите извън България чрез съвместни проекти, припомнят организаторите.

В заключителната част фестивалната програма предлага гала-концерт – малчугани пеят, рецитират, играят танци. Представят се изложби с рисунки на най-сполучливо изявилите се в последното издание на фестивала.

Инициативата се реализира от Асоциация за култура „Т.А.Н.Г.Р.А” - Мадрид с председател г-жа Деана Иванова. Има подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Инициативата свързва. Създава нови приятелства.

ДАБЧ осигурява десетки награди в три възрастови групи на изявили се малчугани в конкурсите за есе и рисунка.

Последните издания на фестивала предлагат сътрудничество при заключителната му част между две организации на българите в различни страни. През 2021 година  взаимодействието е между асоциация за култура „Т.А.Н.Г.Р.А.”-Мадрид с председател г-жа Деана Иванова и „Гръцко-българско сдружение за култура „Паисий Хилендарски” с председател г-жа Юлия Костова.

Заключителната част на Фестивала през 2021 година ще се проведе на 5 и 6 ноември в Атина.

След отличените участници в конкурсите проведени през тази година са български деца от Унгария, Украйна, Чехия, Сърбия, Испания, Румъния…

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта