Събития
Сподели:
VIII МЕЖДУНАРОДЕН КИНО И ТВ ФЕСТИВАЛ "СЛАВЯНСКА ПРИКАЗКА"
17.02.2021

От 16 до 19 февруари 2021 г.  в гр. София се провежда осмото издание на традиционния Международен кино и ТВ фестивал „Славянска приказка“. Осмото издание на фестивала трябваше да се проведе през септември 2020 г., но поради специфичните условия в света бе отложен за тази година.

Президент на фестивала „Славянска приказка“ е Димитър Димитров – академик на БАНИ, общественик и кино творец професор и доктор на изкуствоведението, а  генерален директор е  телевизионната журналистка и продуцент Елена Табанова – Димитрова, член-кореспондент на БАНИ .

Тазгодишното издание на фестивала "Славянска приказка" се откри тържествено в голямата зала на РКИЦ и по традиция  се осъществи концерт, в който взеха участие:  Фолклорният женски ансамбъл „Сребърни пафти”на диригентката Маргарита Господинова, известният цигулар Иван Кръстев, в оригинална композиция   и съпровод на барабани, с участието на Кумико Терао (Япония); естрадните изпълнители – лауреати на международни конкурси - Раиса Полякова, и младият талантлив Марио Кръстев и др.

Фестивалът „Славянска приказка“  е подкрепен от Държавната агенция за българите в чужбина и вярваме, че и през това издание ще блеснат нови имена на победители и носители на награди в международния конкурс, а публиката ще види интересни нови филми! Почетен гост на откриването на VIII-то издание на фестивала бе председателят на ДАБЧ проф. д-р Илия Гюдженов. Официални гости бяха и Н. Пр. Посланикът на Палестина в Република България д-р Ахмед Ал Мадбух, гости от Посолството на Казахстан в Република България, културното аташе на  Посолството на Русия, кметът на гр. Левски, кметът на гр. Сухиндол, както и писателят от град Русе Недко Недев.

В конкурсната програма  участват повече от 50 филма от 15 страни. И през тази година Държавната агенция за българите в чужбина съумя да привлече талантливи и млади хора от българската диаспора в чужбина, които да се включат със свои филми. В програмата участват документалният филм «Големите сърца на малките хора»  на режисьора и продуцента  Яна Бошков от Цариброд, Република Сърбия, документалният филм посветен на  «Българското училище в Париж» на режисьора Дилян Димитров от Франция.  За него той споделя: "Филмът е посветен на БУ „Иван Вазов“ в Париж. Идеята ми е да покажа живота в едно българско училище извън пределите на България. Във филма се изявяват талантливите възпитаници на училището с наученото от тях – стихове, песни, изобразително изкуство, рецитации. Показан е и част от учебния процес във витруална класна стая на ученици в дистанционна форма на обучение. Това училище е едно българско място, в което децата се учат не само да пишат и говорят на български език, да знаят българска история и география, а умело да пишат сами своята българска приказка. Моят филм не е украсен или измислен. Той е един документ за качеството на образованието по български език далече от българска говорима среда."

Представен е и художественият  филм «Прехода на боеца» на кинорежисьора Адел Ади от Ливан, а също така и документалният филм „Васил Левски“ на младата кинорежисьорка Анна-Моника Георгиева и Ирен-Антоанет Георгиева от Канада. 

Филмът на талантливата режисьорка Татяна Станиева „Мястото на силата“ е посветен на бесарабските българи и красотата на българската душа. Филмът се отличава с висока художествена стойност и заслужава да бъде видян от повече хора.

Документалният филм «Големите сърца на малките хора»  на режисьора и продуцента  Яна Бошков от Цариброд, Република Сърбия е дълбоко човешки, пропит от емоция, доброта и носещ послание за толерантност и човещина. Филмът е отличаван с награда в Международния фестивал за медийно изкуство „Арлекин“.

Почетен председател на Международното жури тази година отново е филмовият  режисьор, продуцент и сценарист - професор Ю Сяоган (Китай), но тъй като той няма да присъства по време на фестивала тук в София, Международното жури ще се председателства от известния български филмов режисьор и оператор Иван Тонев. Председател на комисията по подбора на филми е Димитър Кабаиванов (България), а  членове на журито тази година ще бъдат професор Тодор Недев (България), Стефан Илиев - композитор (България), Ефемия Фард - кинорежисьор (България), носителят на много международни награди, Емелиян Динов - кинорежисьор и оператор (България), поетът Атанас Димов, кинорежисьорите от Русия Филип Кудряшов, Сергей Василиев,  Александър Галкин, Амина Жаман – кинорежисьор от САЩ, от Република Северна Македония кинодраматургът Йордан Плевнеш  и кинорежисьорът Филип Кондовски.

Фестивалът ще бъде закрит на 19 февруари от 18.30 часа в Голямата зала на РКИЦ като тогава ще бъдат обявени и наградените филми, участващи в него.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта