Акценти
Сподели:
Успехите на Българското съботно училище „Иван Вазов” в гр. Париж
05.03.2021

Българското съботно училище „Иван Вазов” в гр. Париж е основано през 2014 г. от сдружение „Христо Ботев“. То предлага обучение в предучилищни групи и от I до XII клас. Изучават се български език и литература, история и география на България. През учебната 2020-2021 година в него се обучават 115 деца от 3 до 18 години.  Училището е признато от българските власти, те го контролират и подпомагат. Затова учениците, които се връщат в страната, не държат приравнителни изпити по трите предмета. Българското училище се подпомага също от парижкото кметство, което му предоставя модерна сграда. Освен стаите за детската градина и класовете, се ползват и два салона за извънкласни дейности: хор, театрално студио, състав за български народни танци, клуб по стандартни и латиноамерикански танци, коледно тържество, патронен празник. „Иван Вазов“ е първото виртуално училище във Франция. Чрез дистанционното обучение днес деца от осем държави изучават успешно български език, история и география на България. И тук, както в присъствената форма, се отбелязват различни български празници. През 2020 г. пандемията увеличи силно интереса към тази форма на обучение. Училището е партньор на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ в провеждането на дистанционен изпит по български чужд език за деца и възрастни. То изпълнява ролята на изпитен център, а университетът оценява и издава удостоверение, което се признава в целия свят. Освен това при кандидатстване в българско висше учебно заведение оценката може да се използва като балообразуваща. От няколко месеца училището има нова рожба - вестник “Вазовчета“. Идеята е на майка на третокласник. Затова репортерите на първия брой са само ученици от трети присъствен и дистанционен клас. Техният пример е заразителен. Вторият брой публикува 122 творби на 110 деца от различни класове на нашето училище, от 6 населени места в България и от Детройт, САЩ, а третият брой вече надвишава 140 творби и събира деца от 4 държави.  Вестникът зарежда с позитивна енергия, защото е пълен с детски усмивки, пожелания, шеги, красоти, изразени чрез литературно творчество, изобразително и приложно изкуство.

Всяка година възпитаниците на училище “Иван Вазов“ в Париж участват в много български и международни конкурси по литература, рисуване и пеене. Постиженията и наградите им са впечатляващи. През миналата учебна година те получават 64 награди, а от началото на настоящата учебна година вече имат над 80 награди (гран при, златни, сребърни и бронзови медали). Отличията са от България, Израел, Италия, Сърбия, Испания, Англия, Кипър.  «Повечето от наградите са свързани с литературно творчество и това е голяма гордост за нас. Учениците ни побеждават в конкуренция с деца, които растат в българска езикова среда», подчертава директорката на училището доц. дпн. Елена Сачкова.

Но за задружния педагогически екип на училището най-хубавата награда не е от конкурси. Тя се изразява чрез успеха на всеки един от нашите ученици и чрез задоволството на родителите, защото и в двете форми на обучение всички деца напредват значително в овладяването на българския език.           

Това е линк към репортажа за училището по БНТ 1, 04.03.2021 г.

Материалът е предоставен от Янета Димитрова – преподавател в училището

https://bnt.bg/news/balgariya-izvan-balgariya-na-gosti-na-balgarskoto-uchilishte-v-parizh-v291722-292749news.html?fbclid=IwAR2QPVbcmWySYs1AiZyhV0DE7RjJfC7lht003syoZejC-fblztwbS2eBpIs

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта