Събития

Сподели:
Среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. Илия Гюдженов с г-н Стоян Михайлов, който ще замине посланик на Република България в Аржентина
28.01.2021

На 28.01.2021 г. в Държавна агенция за българите в чужбина се състоя среща на председателя проф. Илия Гюдженов с г-н Стоян Михайлов, който предстои да замине  като посланик на Република България в Буенос Айрес.

В разговоря бяха обсъдени въпроси, свързани с общуването и взаимодействието между структури на сънародниците, създадени в различно време в Аржентина.

Културните дружества на сънародници като правило свързват аржентински граждани с български корени. Потомци на преселили се някога в Аржентина българи проявяват интерес към България, към духовност и култура.

Някои организации се включват в празниците на имигранта, които са значими събития за Аржентина.

Създадени фолклорни състави, като този в Берисо, изнасят концертни програми. В състава участват аржентински граждани, запленени от българския фолклор.

Изразени бяха мнения относно развитието на взаимодействията. Държавна агенция за българите в чужбина се стреми да бъде партньор на всички структури в различни инициативи.

Разногласия може и следва да бъдат преодолявани чрез интерес и съпричастност към език, култура и съвременно развитие на страната.

Убедени сме, че когато няма българско училище, курсове по български език е важно да се реализират, дори и ако в тях участват най-вече възрастни.

Разисквани бяха варианти как да бъдат привлечени организациите към каузата: българската идентичност и българската духовност свързват приятели и съмишленици.

В разговора участва държавният експерт Димитър Карарусинов

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта