Акценти
Сподели:
Среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов с г-жа Нина Симова, която ще замине посланик на Република България във Финландия
01.03.2021

На  01.03.2021г. в Държавна агенция за българите в чужбина се състоя среща на председателя проф. д-р Илия Гюдженов с г-жа Нина Симова, която предстои да замине  като посланик на Република България в Хелзинки.

Във Финландия има сравнително немногочислена  българска общност.

Българите във Финландия са заети в строителството, ресторантьорството и със социални дейности. Има известен брой висококвалифицирани специалисти, ангажирани в сферата на информационните технологии, мениджмънта и медицинските услуги.

Създадено е българско неделно училище в Хелзинки. Учениците имат възможност да изнасят празнични програми пред българската общност.

От години съществува и Финландско-българско дружество за приятелство. То свързва представители на бизнес елита, уважаващи  и разчитащи на приятелските връзки с България.

В хода на разговора бяха разисквани някои предложения за развитие на взаимодействията. Сдружението може да  предложи срещи-разговори и представянето на реализирали се във Финландия сънародници.

Споделени бяха идеи за установяването на контакти и сътрудничества между структури в различни скандинавски страни, чийто културен продукт е свързван с българска духовност и българско изкуство.

В разговора участва държавният експерт Димитър Карарусинов.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта