Събития
Сподели:
Среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов с г-жа Мария Цоцоркова, която ще замине посланик на Република България в Република Южна Африка
18.02.2021

На 18.02.2021 г. в Държавна агенция за българите в чужбина се състоя среща на председателя проф. д-р Илия Гюдженов с г-жа Мария Цоцоркова, която предстои да замине в Претория като посланик на Република България в Република Южна Африка.

Представени бяха теми от развитието на българската общност в страната. Набелязани бяха проблеми и посочени възможни решения за оптимизиране на общуването.

В Република Южна Африка функционира българско неделно училище. Школото в Мидранд, предградие на Йоханесбург, има негов филиал в Кейптаун.

Разстоянието между Йоханесбург и Кейптаун не позволява да се мисли за активно взаимодействие. Всяка от общностите разчита на своя потенциал на място.

И в този смисъл важно е, че образователен проект се развива и в Йоханесбург, и в Кейптаун.

Държавната агенция за българите в чужбина разчита на взаимодействията и включването на структурите на общността в инициативи. Училището участва в нашите традиционни конкурси за изобразително изкуство.

Предстои да бъдат предоставени на общността, за клубна и културна дейност, филми на дискове на историческа тематика и социални теми, български комедии, както и книжки за родолюбивото възпитание на най-малките българи.

В състоялия се разговор участва държавният експерт Димитър Карарусинов.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта