Акценти
Сподели:
Среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов с г-н Петко Дойков, който ще замине извънреден и пълномощен посланик на Република България в Сърбия
02.03.2021

На 2 март 2021 година се проведе среща между председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов и г-н Петко Дойков, назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Сърбия със седалище Белград.

Република Сърбия е балканска държава с една от най-големите български общности.

На срещата бяха обсъдени множество теми, свързани с проблемите на българите от Западните покрайнини, изразяващи се в: цялостното състояние на българското национално малцинство в Република Сърбия, медиите и информирането на роден език, образованието на майчин език, работата на културно-информационните центрове и различните организации на българската общност, достъпа до здравна помощ (след възникването на епидемиологичната ситуация с COVID-19), съдействие на нашите сънародници за следване във висши учебни заведения в България и др.

Активните контакти между  Държавна агенция за българите в чужбина и Посолството на Република България в Белград, Република Сърбия ще продължават и през 2021 г. в интерес на българската общност.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта