Акценти
Сподели:
Среща на председателя на Държавна агенция за българите в чужбина проф. д-р Илия Гюдженов с г-н Алексей Андреев, който ще замине посланик на Република България в Испания
24.02.2021

На 24.02.2021г. в Държавна агенция за българите в чужбина се състоя среща на председателя проф. д-р Илия Гюдженов с г-н Алексей Андреев, който предстои да замине  като посланик на Република България в Мадрид.

В Испания има голяма българска общност. Сънародниците са създали много асоциации и съботно-неделни училища.

Постигнати са определени успехи във взаимодействията между структури на българските общности от Мадрид и Валенсия. В страната се провеждат много фестивали на българския фолклор.

Местната администрация се отнася с внимание и респект към развитието на сдруженията: фолклорните състави на българската общност нерядко са канени да участват в празници на културите.

Испанската администрация проявява подчертан интерес към интеграцията на имигрантите.

Фолклорните формации успешно се свързват  помежду си. Фестивалите се превръщат в значими празници на българската духовност.

В хода на разговора бяха обсъдени различни аспекти от взаимодействията на администрацията със сдруженията. 

Общо бе изразеното разбиране, че сътрудничествата свързват, скъсяват разстояния в психологически план и създават предпоставки за нови партньорства.

Г-н Андреев сподели свои идеи, отнесени към мониторинга на образователния процес в българските съботно-неделни училища в кралството.

Съгласувани бяха някои виждания за взаимодействията и занапред и развитието на сътрудничества с асоциации на българите в Испания.

В разговора участва държавният експерт Димитър Карарусинов

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта