Акценти
Сподели:
НАГРАДИ НА ОСМОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КИНО И ТВ ФЕСТИВАЛ „СЛАВЯНСКА ПРИКАЗКА”
26.02.2021

ГОЛЯМАТА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ – ГРАН ПРИ – "ЗЛАТЕН ХЕЛИОС" ПОЛУЧАВА ФИЛМЪТ - „КЛЕТВА” – ВОЕННО ИСТОРИЧЕСКА ДРАМА, ДЕЛО НА ПРОДУЦЕНТА  Владимир Есинов по сценарии на Татьяна Мирошник и Романа Нестеренко, който режисьор на филма.

СЛЕДВАТ ТРИ ВТОРИ НАГРАДИ ЗА ДОКУМЕНТАЛНО КИНО

С Награда бе отличен Атанас Киряков – български кинорежисьор;

Награда получи и Ангел Бончев за филма  "СВЕТЕЦЪТ СВЕТКАВИЦА"- България;

Награда и за руския кинорежисьор Константин Одегов за филма „КРИЛА В НЕБЕТО”;

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ ЗА ДОКУМЕНТАЛНО КИНО:

  1. Специална награда „Златна роза“ за документален филм на режисьорката Татяна Станиева „Място на силата“, Украйна;
  2. Специална награда „Златна роза“ за документален филм получава Яна Бошков, Цариброд, Република Сърбия за филма "ГОЛЕМИТЕ СЪРЦА В МАЛКИТЕ ХОРА";

Честито на Таня Станева и на екипа за наградата за уникалния филм "Място на силата". Бесарабските българи и България... Познаваме ли се? Какво знае България за нас, бесарабските българи? Знае ли кои сме, с какво живеем, какви са болките и копнежите ни?..Пълнометражният документален филм на бесарабската българка Татяна Станева "Място на силата" дава отговор, ако не на всичките, то поне на част от тези въпроси. И отговорите са болезнено искрени, защото се базират на преживяното. От нея самата, от предците й, от съселяните. Документалната лента показва уникалността и автентичността на българското село Чушмелий в Украйна, откъдето родом са българскияj учен Димитър Агура и ген.Георги Агура. Освен производствения процес на домашно вино и събирането на арпаджик (основният и най-доходоносен занаят на чушмелийци), зрителите ще имат възможност да се запознаят с историята на преселването на българите в Бесарабия, но и да видят красивата природа край езеро Ялпуг – най-голямото в Украйна, което е ням свидетел на живота на поколения българи; да чуят разказите на 80-90 годишни старци – жертви на сталинските репресии и гладомора, свидетели на няколкото смени на политически режими и държави. Това е филм-летопис за паметта на една малка българска общност, който може да подбуди всеки от нас да се замисли за своите корени и мястото, от което черпи сила за живот.

Филмът на Яна Бошков е отличаван на Международния фестивал за детско и медийно изкуство "Арлекин", на фестивал за кино в Грузия, с награда е и от фестивал в Израел през 2020 година. Филмът засяга темата за бежанците и как биват приемани сред нашите сънародници в Цариброд, Република Сърбия. Дълбок и човешки филм, докосващ сърцето на всеки зрител. 

Други: Специална награда получиха и режисьорът В.Степанян от Украйна за своя филм „Моят вечно млад Киев”, режисьорката Ралица Димитрова за филма „Балада за Галилей”, Специална награда за игралния филм „Омар” – палестинският режисьор Хани Абу Аса, за филма „Светило на цивилизацият“, кинорежисьорът от Казахстан – Алмаз Абдул Ибрагим и филмът „Толкова по-голяма е нашата слава! Халхин-Гол“ на реж.Максим Ловков както и документалният филм,  с елементи на игрален  „Васил Гендов“.

Журито определи и три трети награди за документален филм

Атанас Христосков за филма „Истории като на кино”;

Елена Дубанова за филма «Като някакъв Херувим»;

Екип от Узбекистан за филма „Наследник”;

Президент на фестивала „Славянска приказка“ е Димитър Димитров – академик на БАНИ, общественик и кино творец, професор и доктор на изкуствоведението, а  генерален директор е телевизионната журналистка и продуцент Елена Табанова – Димитрова, член-кореспондент на БАНИ. Почетен председател на Международното жури тази година отново е филмовият  режисьор, продуцент и сценарист - професор Ю Сяоган (Китай), но тъй като той няма да присъства по време на фестивала тук в София, то Международното жури ще се председателства от известния български филмов режисьор и оператор Иван Тонев. Председател на комисията по подбора на филми е Димитър Кабаиванов (България), а  членове на журито тази година ще бъдат професор Тодор Недев (България), Стефан Илиев - композитор (България), Ефемия Фард - кинорежисьор (България), носителят на много международни награди, Емелиян Динов - кинорежисьор и оператор (България), поетът Атанас Димов, кинорежисьорите от Русия - Филип Кудряшов, Сергей Василиев и Александър Галкин, Амина Жаман – кинорежисьор от САЩ, от Република Северна Македония кинодраматургът Йордан Плевнеш  и кинорежисьорът Филип Кондовски. Над 150 филма са участвали през 8-то издание на фестивала.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта