Акценти
Сподели:
200 години от рождението на Георги Стойков Раковски
15.04.2021

         Днес 14 април 2021 г., Държавна агенция за българите в чужбина взе участие в отбелязването на 200 години от рождението на един от най-великите българи Георги Стойков Раковски – апостол на българското Възраждане, революционер, журналист, поет, дипломат, историк, етнограф. В края на 2020 г. в Агенцията бе приета примерна програма за отбелязване на тази годишнина. За нея бяха известени организациите на българите  в чужбина, с които Агенцията поддържа контакти. В годишната програма за сътрудничество на Агенцията с Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на първо място са поставени проявите свързани с тържествено отбелязване на годишнината. Агенцията с готовност се включи в инициативния комитет предложен от Военна академия „Г.С.Раковски”.

        Представители на Агенцията – главния секретар Бойко Начев и експертите Константин Цанов, Василена Велинова и Йордан Колев, взеха участие в тържеството организирано от Военната академия за 200 годишнината от рождението на нейния патрон и 109 години от създаването й.

       Празникът започна с тържествен ритуал с участието на гвардейската част и Гвардейския духов оркестър. Военният министър Красимир Каракачанов прие ритуала и поздрави военнослужещите. Последва освещаването на барелеф на Раковски от негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Пред паметника на Раковски бяха поднесени много венци и цветя.  

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта