Новини
Започна IV-то издание на Международния фестивал на документалното кино „ОКО“
03.10.2023

С официална церемония бе дадено началото на Международния фестивал на документалното кино „ОКО“. На тържественото събитие в София присъстваха множество гости, официални лица, сред които: посланика на Украйна в Република България – г-жа Олесия Илашчук; председателят на Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ –  г-жа Олена Коцева; изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина – г-жа Райна Манджукова; изпълнителният директор на Националния филмов център – г-н Петър Тодоров; началникът на отдел „Култура, туризъм, младежи и спорт“ към Болградски градски съвет – г-жа Жана Суслина и други.    

Гостите на събитието имаха възможността да разгледат фотоизложба на снимки на водещи украински фотографи, посветени на войната в Украйна. Изложбата включва и творби на военни кореспонденти, които документират реалността, като изследват най-болезнените теми рискувайки собствения си живот. Снимките са на Костянтин и Влада Либерови, Сергей Михалчук и Александър Барон. Организаторите бяха подготвили и специален музикален поздрав от Украйна, за всички гости в залата.

След официалната част филмовият фестивал на документалното кино започна с прожекция на лентата на реж. Павло Пелешок -  „Живот на предела“. Филмът обхваща периода от Революцията на достойнството в Украйна до пълномащабната война. На кадрите са успешни украински филмови продуценти, които взимат в ръце оръжие, за да защитят родината си, и камерите, за да заснемат ужасяващата действителност.

Във филма ветераните Павло и Юрко подреждат в мозайка от причини и следствия, фрагменти от спомени и кадри от филмовите си архиви довели до руско-украинската война от края на 2013 г. до днес. Авторите се записват като доброволци на фронта, посещават горещите точки на Донбас и създават самоделен дрон, наречен „Фурия“, който понастоящем носи името на едно от най-добрите подразделения за въздушно разузнаване. И през цялото време те продължават да творят, за да покажат на света истината за ужасяващата война, която стана възможна през XXI век.

За своите чувства, възприятия и емоции от филма Директорът на „OKO“ Татяна Станева разказва: „Спирах филма, за да се изплача и после продължавах да го гледам. Този филм е видеоурок по история на войната в Украйна. Режисьорът е положил титаничен труд и е събрал невероятни архивни кадри в една история, чрез която виждаме причините и последиците на войната от зимата на 2014 г. до 24 февруари 2022 г. Филмът показва и прогресирането на руските лъжи, което кара всички да се запитаме как може ние и целият свят да сме били толкова наивни...“

На откриването на фестивала гостите имаха възможността да придобият уникални предмети от Украйна и Бесарабия, свързани със съвремието - знамена, подписани от висшето военно ръководство на Украйна; военни предмети от фронта, предадени от войниците и снимки на изявени кореспонденти, както и сувенири изработени от талантливи съпруги на военни. Всички средства, събрани на аукциона, ще бъдат дарени на 88-и Специален батальон на морската пехота, който се състои предимно от етнически българи и е базиран в Болград (Одеска област), родното място на филмовия фестивал „OKO“.

За програмата на фестивала и новини относно събитието вижте тук: https://www.facebook.com/okofilmfest/

Снимки: Международен фестивал на документалното кино "ОКО"

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта