Новини
Поздравителен адрес и почетен плакет от името на ИАБЧ по повод 30-та годишнина от създаването на българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Отава, Канада и отбелязване на 24-ти май
09.06.2023

На 3-ти юни 2023 г. българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Отава, Канада организира тържество по случай 24-ти май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. На същия ден бе отбелязана и 30-та годишнина от създаването на училището, което провежда занятията си в сградата на местното Католическо езиково училище „Сейнт Джордж Скул“.

Учениците и преподавателите представиха богата художествена програма, включваща изпълнения на български песни, стихотворения и фолклорни танци, и представиха резултатите от конкурс по рисуване на учениците. Участниците бяха облечени в красиви български народни носии. Пред многобройната публика бяха демонстрирани изделия, изработени в кръжока към училището, вдъхновени от множеството български традиционни празници и обичаи. В края на събитието на учениците бяха връчени свидетелствата им за завършена учебна година.

Специални гости на тържеството бяха извънредният и пълномощен посланик на Република България в Канада г-н Пламен Георгиев и г-н Пенчо Пенчев, зав. Консулската служба към Посолството на РБ в Отава.

По случай празника, г-н Георгиев отправи специално поздравление към учителите, учениците и родителите, в което отбеляза заслугата на всеки един от тях за поддържане живо делото на българската просвета, култура и изкуство извън пределите на страната ни, като отправи благодарност за положените усилия и постоянство, с които учителите и родителите възпитават децата в дух на българщина и родолюбие.

Българският посланик прочете получения по-рано със съдействието на Генералното консулство на Република България в гр. Ню Йорк поздравителен адрес от името на г-жа Райна Манджукова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) и връчи на училището от името на ИАБЧ почетен плакет по повод юбилейната 30-та годишнина от неговото създаване.

От името на българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Отава почетният плакет бе приет с благодарност от г-жа Людмила Минкова, създател на училищната инициатива и досегашен координатор на езиковите програми в Католическото езиково училище „Сейнт Джордж Скул“ в Отава.

От страна на учителите и родителите бяха отправени искрени благодарности за присъствието на представителите на българската държава на празника по случай юбилея на училището и за връчването на почетния плакет и поздравителен адрес - като свидетелство за високата оценка на Република България на дългогодишния труд и постоянство, с които училищното ръководство и преподаватели поддържат българския дух и самосъзнание у подрастващите българчета зад граница.

Снимки: Посолство - Отава

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта