Новини
По инициатива на ЗП-Канбера в Бризбейн, съвместно с българската общност в Куинсленд, тържествено беше отбелязан Денят на народните будители
31.10.2023

На тържеството основен акцент бе поставен върху ролята на религиозните дейци за съхраняване на родните език и вяра, като основа на националната идентичност. В направения исторически преглед специално беше откроен приносът на българските свещеници, от православната и католическата вяра, за образованието на предците, за развитието на училищата, за списването на първите книги за българската история и създаване на свободолюбив дух.

Анализиран беше периодът от Първото българско царство до наши дни, като особено внимание бе отделено на будителите по време на Втората световна война, когато Светият синод, заедно със смели жени и мъже, ярки обществени личности, се противопоставя на официалната доктрина и успяват да спасят живота на близо 50 000 евреи, предвидени за унищожение в газовите камери.

Председателят на Българското дружество в Куинсленд Марио Божилов изрази своята признателност към Република България за съдействието, което оказва за запазване на българщината на 20 000 километра от Родината.

Снимки и текст: Посолство Канбера

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта