Новини
Деца от българското училище „Канатица“ боядисаха великденски яйца в швейцарския град Веве
30.04.2024

И тази година, по традиция, в швейцарския град Веве, деца от българското училище „Канатица“ с много усмивки и радост боядисваха своите Великденски яйца! Това е едно от любимите занимания за малки и големи по време на великденските празници и се превръща в повод да развихрим креативната си страна и да прекараме време с любимите си хора, докато пазим традициите. На ателието бяха дошли семейства и от Женева, Берн и Цюрих. Над 30 деца с интерес пробваха различни техники на боядисване на яйцата. По традиция, всяко първо боядисано яйце бе червено и бе боядисано от най-възрастната жена. Тази година това бе баба Раиса на 68 години. Тя с любов направи кръстчета с първото червено яйце върху челцата на децата за здраве, щастие и берекет в семейството.

Работилницата за боядисване на яйца е част от образователната програма на училище “Канатица” и тази година тя се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Целта е да се запази автентичната традиция и децата да боядисат сами своите Великденски яйца, в които да бъдат изобразени българските обичаи.

На този ден, десетки българчета занесоха в своя дом кошнички с боядисаните от техните малки ръчички яйца! Традициите са живи!

„Асоциация “Канатица” е пазител на българските традиции, език и култура. Нека заедно и с любов да ги предадем на бъдните поколения!“, споделят с радост от асоциацията.

Снимки: Българското училище „Канатица“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта