Новини
„На мегдана на другата България“ 2024
17.05.2024

В дните от 11-ти до 12-ти май 2024 година в Палма де Майорка, Испания се проведе IX-тото издание на пътуващия фестивал На Мегдана на другата България“ – „Шарена черга“, в който взеха участие над 70 фолклорни състава от различни държави.

Участниците имаха възможност да представят своето творчество пред останалите участници във фестивала и да покажат разнообразието на българският фолклор на сцената на Театър „Труи“ в града.

Фестивалт беше открит от организаторите и домакини от Танцов състав „България“ от Палма де Майорка.

Приветствия към участниците отправиха генералният консул на България във Валенсия, г-жа Надя Кръстева, г-жа Ива Крумова, главен експерт от ИАБЧ и г-жа Франсиска Понс, представител на местното управление.

Г-жа Крумова разказа на присъстващите за работата на агенцията през изминалата година по отношение на фолклорните състави в чужбина и акцентира на факта, че е възможно да бъдем полезни и да работим за добруването на съставите, с цел по ефективна и успешна работа, а от резултатите печели цялата българска култура.

Денят премина изключително радостно и в приятна атмосфера. За българите живеещи в чужбина е особено важна връзката с България и подобни събития, които събират хиляди сънародници на едно място, изпълняващи български фолклор е повече от празник за тях.

След края на фестивалната част в съседна голяма спортна зала беше организирана хоротека, в която хореографи учиха всички желаещи на нови хора.

Вторият ден на фестивала започна с гвоздея на програмата, изключително въздействащото голямо хоро на площада в центъра в близост до катедралата в Палма де Майорка. Над 2 000 души в български носии виеха кръшно хоро и събраха погледите на всички минувачи и туристи.

Фестивалната част продължи с останалите фолклорни състави, а около залата бяха разположени щандове с различни български вкусотойки.

В рамките на фестивала беше представено и безплатно мобилно приложение, подпомагащо връзките между българите в чужбина с цел взаимопомощ: ABG Community (може да се изтегли безплатно).

На финала по ефектен начин и с кратък филм се обяви и следващото място, което ще бъде домакин на X-тото издание на фестивала.

Поради факта, че изданието е X-то, то се завръща в Лион, Франция, където се е провел и първият фестивал „На мегдана на Другата България“.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта