Акценти
Сподели:
МОЯТ КОРЕН БЪЛГАРСКИ
10.01.2024

Изпълнителната агенция за българите в чужбина обявява откриването на традиционните конкурси за деца и юноши от българските общности в чужбина за 2024 г. и темата за

Тази година посвещаваме конкурсите на корена български, на родния ни край, който с невидимата нишка на обичта ни завръща в България. Вярваме, че всеки един участник има какво да разкаже – с думи, четка или песен – за своето любимо място в България: град или село, където се чувства уютно и щастлив. Родният край има притегателна сила и това е една възможност да разкажете повече за историята, природата, забележителните места където се завръщате или знаете от родовите си хроники, че произлизате от тях , чувствата които будят у вас всички те.

Мили деца,

дори да сте родени в чужбина попитайте своите родители, баби и дядовци къде е техния корен в България и разкажете за него.

Предлагаме на бъдещите участници в тазгодишните конкурси да разгледат предложената тема от следните гледни точки:

Литературен конкурс „Стефан Гечев“:  „Какво ме връща в България?“ и „Родното ми място или какво знам за българските си корени“.

Конкурсът по рисуване „България в моите мечти“:  „Традиции и обичаи в моя роден край“ и „Културни забележителности в моя роден край“.

Конкурсът по пеене „Любка Рондова“:  „Песните от родния ми край“ и „Песните на моите предци“.

Очакваме вашите творби на адреса на агенцията: Изпълнителна агенция за българите в чужбина bul. Dondukov 2А, Sofia - 1000, Bulgaria както и на електронните адреси на координаторите на конкурсите:

Литературен конкурс „Стефан Гечев“: l.spasova@aba.government.bg

Конкурс за рисунка „България в моите мечти“ : tencheva@aba.government.bg

Конкурс по пеене „ Любка Рондова“ : iva.krumova@aba.government.bg

Крайният срок за получаване на материалите е  до 15 април 2024 г. Ще бъдат приемани творби до тази дата.

Резултатите ще бъдат обявени на 1 май 2024 г. 

Тържественото връчване на наградите ще бъде проведено на 7 август 2024 г. в град София.      

Всички творби ще бъдат оценени от специализирани комисии за всеки отделен конкурс. Във всяка възрастова група участниците ще бъдат класирани на I, II и III място и наградени с грамоти, медали и други награди. Възможно е присъждането на специални награди на Журито (за всеки конкурс).

ВАЖНО:

И тази година наградата за първите места в конкурсите и отличените участници със специална награда ще имат възможност да гостуват в България на летен лагер в рамките на десетдневен престой в периода 8-17 август  /9 нощи/ 10 дни  край красивото българско Черноморие. Отличените  участници или техен представител е необходимо да потвърди или откаже възможността за престой в България в  оказания по-горе период след обявяването на призовите места до 15 май 2024 година. Ако някой от призьорите откаже да гостува в България, организаторите ще поканят носителите на втори или трети награди.

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта