Новини
Официално откриване на първия български парк в Северна Америка
13.09.2023

Официалното откриване на първия български парк в Северна Америка се състоя в неделя – 10 септември в гр. Мисисага, провинция Онтарио. На него присъстваха десетки български и чужди граждани, които живеят на територията на Голямо Торонто.

В речта си пред тях генералният консул на Република България в Торонто – г-жа Велислава Панова благодари на всички за съдействието по време на цялата процедура, на семейството на покойния вече г-н Игнат Канев – съпругата му Диди Канева, двете му дъщери – Анна-Мария и Кристина Каневи както и на целия екип на компанията.

Специална благодарност беше отправена и от името на Министерство на външните работи на Република България към кмета на града г-жа Бони Кромби и към нейния екип, които неуморно работиха през последните две години, за осъществяването на идеята за български парк.

Новото име на парка е “Iggy Kaneff” – както накратко са наричали добре познатия в града българин.

Паркът в центъра на град Мисисага, част от Голямо Торонто, носи името на г-н Игнат Канев от края на 2022-а година. Инициативата беше подета от Генералното консулство в Торонто, семейството на покойния Канев и общината в Мисисага.

В Канада, и по-специално в град Мисисага, град Брамптън и Голямо Торонто българинът филантроп г-н Игнат Канев е известен със своето строителство, със своето голямо сърце и своята дарителска дейност.

До смъртта си през юли 2020-а година г-н Игнат Канев беше и почетен консул на Република България в Канада. Сътрудничеството между него и Генералното консулство на Република България в Канада беше изключително ползотворно и именно благодарение на това взаимодействие на 29 октомври 2017 г. беше открит първият български паметник в Канада – бюст на Апостола на свободата Васил Левски.

Родолюбивата дейност на г-н Игнат Канев неизменно съпътстваше както професионалната му дейност, така и ежедневието му на филантроп.

Генералното консулство в Торонто благодари на всички, които през годините са работили за укрепване на отношенията между Канада и Република България.

Текст и снимки: Екип на ГК Торонто - https://www.facebook.com/TorontoBulgaria

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта