Новини
ИАБЧ на работно посещение в Букурещ по покана на посланика на България в Румъния г-н Радко Влайков
05.03.2024

На 29.01 г-жа Райна Манджукова и референтът за Румъния в Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Ива Крумова, бяха на посещение в Букурещ по покана на посланика на България в Румъния г-н Радко Влайков.

Работната визита започна със среща в Посолството ни в Букурещ заедно с посланика и неговите сътрудници, в рамките на която бяха обсъдени актуални въпроси и теми свързани с двустранното сътрудничество между България и Румъния, както и работата с БНМ.

След разгледаните теми и обсъждания, официално бяха посрещнати младежите от Детския хор на БНР с главен диригент Венеция Караманова. Всички участници в срещата с децата имаха и удоволствието да посетят и класните стаи на Българското неделно училище „Йордан Йовков“ към Посолството ни там.

Официалният прием на Посолството ни по случай 3 март, бе открит от звънливите гласчета на младежите от хора, който поздравиха гостите с три химна - този на България, Румъния и Европейския Съюз. След своето изпълнение те се отправиха към поредното си представяне на сцена този път съвместно с детския хор на Румънското национално радио.  

След откриването на официалната част на приема всички гости имаха възможността да поговорят едни с други, както и да обменят информация с представителите на българската общност в Румъния, а също и да се запознаят с представители на нови организации.

Празникът завърши с традиционно българско хоро и ръченица представени от Ансамбъл „Ръченица“ от село Стар Бешенов с хореограф Елена Дойчева – Драгомир. Децата получиха от Изпълнителна агенция за българите в чужбина подаръчни комплекти включващи - значка с българския флаг; българско знаменце и портрети на революционери.

Работното посещение продължи и през празничния 01-ви март, където г-жа Ива Крумова участва в поднасянето на цветя и венци на Паметника на ловците в град Плоещ - монумент, издигнат в чест на хилядите румънски доброволци от района на Плоещ, присъединили се към българските опълченци, където беше изнесена и света литургия.

На събитието присъстваха посланика на България в Румъния г-н Радко Влайков, дипломати от посолството на България в Букурещ, румънски и български военни от многонационалната дивизия на НАТО в Букурещ, представители на местната власт, председателят на СББР и други.

След тържествената церемония срещата на официалните лица по случай 3 март продължи в Търговско-банковата палата за район Прахова.

На срещата беше изнесен и доклад за актуалното състояние на търговското и икономическо сътрудничество между България и Румъния. За присъстващите имаше подготвена и специална музикална изненада.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта