Новини
Библиотека „Христо Ботев“ Кишинев
02.03.2024

Първата среща на Изпълнителния директор на агенцията в Кишинев бе в Библиотеката „Христо Ботев“, която е филиал на градската библиотека и по статут не е българска, но е интересна историята на превръщането й в средище на българската общност.

Днешната директорка г-жа Анжела Олареску, както и предшественичката й, не са от български произход, но това не им пречи да бъдат истински домакини на най-разнообразни български събития. Тя изрази благодарност за оказаното внимание и спомена, че от години не са имали посещение на представител на българската държава.

В разговора с г-жа Олареску г-жа Манджукова и референтът за Молдова Ащот Казарян обсъдиха възможности за съвместни инициативи, като например онлайн представяне на книги и др. Също така и за преиздаване на някои особено ценни изследвания на молдовски българи в рамките на издателската програма на ИАБЧ.

Тържествено отбелязване на Националния празник на България пред паметника на Опълчението, Кишинев

Тържествената церемония по полагане на венци пред паметника на Българските опълченци в молдовската столица по традиция бе организирана от Българското посолство в Кишинев. Събралите се пред паметника представители на държавни, образователни и научни институции, ветерани и граждани чуха поздравителни адреси от българския посланик Мая Добрева и други видни дейци, свързани с българщината в Молдова.

Затрогващ литературно-музикален рецитал изпълниха учениците от Българския Теоретичен лицей „Васил Левски“ в Кишинев под ръководството на командирования от България учител Кирил Кирилов.

Тържествената церемония завърши с минута мълчание.

Посещение на Българския теоретичен лицей "Васил Левски"

Изключително трогателно, но и полезно бе посещението на Българския теоретичен лицей "Васил Левски" и срещата с енергичната му директорка г-жа Наталия Ярославская. Тя разказа, че в лицея половината деца са българи, а другата молдовчета и от други национални малцинства.

Също така г-жа Ярославская сподели, че в лицея учат над 500 деца и тази година имат 25 абитуриента. Делегирания от МОН преподавател по музика г-н Кирил Кирилов презентира съставеното от него помагало по народна музика. А г-жа Манджукова предложи да организираме онлайн среща с колеги от други български училища в чужбина и, при интерес от тяхна страна, да се потърсят възможности то да бъде издадено в по-голям тираж за всички интересуващи се.

В края на посещението г-жа Ярославская покани гостите в музея на лицея, където чрез различни експонати се проследява историята на учебното заведение от създаването му до днес.

Среща с представители на българските организации в Кишинев

В края на деня ръководители и представители на всички български организации в Кишинев се събраха в Посолството на Р. България за да се видятс г-жа Манджукова, да чуят за агенцията и да зададат своите въпроси. Присъстваха Нина Топалова – секретар на Българската община в Молдова, Татяна Раковчена от Общината на българите в Гагагузия, Елена Рацеева – председател на Асоциация на учителите българисти в Република Молдова и директор на Българско неделно училище към НДБ, Михаил Пейков от „Граждански инициативи за националните малцинства“, Симеон Желяпов от дружество „Бесарабски Българи“, Петър Писароглов от  „най-старото българско дружество в Молдова „Възраждане“, Георги Барбаров от Асоциация за развитие на българската общност в Р. Молдова, певицата Елена Тер (Българско Етнокултурно Сдружение „Роден край“ и Етнокултурна асоциация „Цъфтящ край) Иван Думиника – председател на Научното дружество на българистите в Р. Молдова и Анна Пагур – създател на Етнофолклорен ансамбъл „Въгленче“, основан прездалечната 1988г. в с. Плопи, Кантемирский район, който в момента се намира в гр. Кишинев и репетира в българската библиотека „Христо Ботев“

Бяха обсъдени много важни за общността въпроси като предстоящата административна реформа в Молдова, недостигът на учители по български език, преобразуването на Тараклийския университет във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“, финансирането на проектите по лини на МВнР и много други.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта