Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Снимки1528800727.jpg1528800707.jpg1528800717.jpg
10 години юбилей българско училище „Азбука” – Дъблин
05.06.2018

 27 май 2018 година ще остане като особено  паметен ден за Българското училище „Азбука“ в Дъблин. С тържествен концерт училището празнува 10-годишния си юбилей.

На този ден в Националния музей за модерно изкуство в Дъблин, Ирландия се събраха много гости, родители, ученици, приятели. За провеждането на празника музеят предложи една от най-красивите си и старинни зали.

Осъществяването на празника в музея  му придаде още повече тържественост и уникалност. Красивата сграда е построена през XVII век. Тя е част от националното културно и историческо наследство на Ирландия.

Поздравителна реч поднесе домакинът – директорът на БУ “Азбука“- г-жа Зорница Гоган. Тя разказа за дейностите, проектите и желанието на учениците да учат и творят, за атмосферата, предхождаща този ден, за радостта от успехите в споделения път.

Поздравителни слова прозвучаха от  г-н Бранимир Заимов – посланик на Р България в Република Ирландия, г-н Ялнъзов, бивш посланик на Република България в Република Ирландия по време на основаване на училището, г-н Петър Харалампиев – председател на Държавната агенцията за българите в чужбина, г-жа Йовка Джунгурова – председател на БОКЦИ, г-жа Вяра Панова – председател на родителския съвет.

Вълнуващите думи на г-жа Снежина Мечева, говорител на АБУЧ и директор на БУ „Иван Станчов“ към Българското посолство в Лондон, подействаха силно на присъстващите. Тя изтъкна невероятната радост, чест и задоволство от факта, че се намира сред толкова много сънародници, че продължава да укрепва нашето дело.

Госпожа Снежина Мечева връчи грамоти от АБУЧ за изключителен принос и съдействие в работата на Българско училище “Азбука”, Дъблин на посланик Емил Ялнъзов, посланик Бранимир Заимов и консул Милена Иванова. Г-жа Силвия Стаменова прочете поздравителен адрес от името на Асоциацията на българските училища в чужбина и лично от председателя – д-р Ирина Владикова.

Професор д-р Силвия Николаева сподели, че с предложеното честване  се доказва, че България е не е просто географско понятие, тя е съзнание, намерило идентичност и въплъщение в създаденото училище, което вече 10 години обучава и възпитава в български ценности децата на България, извън България.

Госпожа Илиана Нанчева, както и всички уважаеми и скъпи гости пожелаха здраве и вдъхновение. Обединени в многообразието, пренасяме завета на Светите братя и пазим националната си идентичност.

Празникът ще се запомни с песни и стихове. Вълнуващ момент беше и раздаването на наградите от училищния конкурс. Творбите на малчуганите бяха уникални и прекрасни.

Цветните ухаещи феерии бяха награда за всеотдайността на най-важните и щедри хора, част от биографията на Училището – учителите, хората с големи сърца, побрали огромна любов, хората, отдадени на учебното дело, превърнало се за тях в мисия!

За щедрите на време, желание, всеотдайност, съпричастие и обич други хора, които са заедно още от създаването на училището и са част от прогреса му – красиви букети, заредени с признателност и благодарност. ПОКЛОН!

10 ГОДИНИ НЕ СА САМО МИНАЛО И НАСТОЯЩЕ, А И ОБЕЩАНИЕ ЗА КРАСИВО БЪДЕЩЕ, БЪДЕЩЕ ПО ПЪТЯ НА ЗНАНИЕТО ЗА РОД И РОДИНА НА РОДЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!

Материал за юбилея на Българско училище „Азбука” – Дъблин

Цв. Радева, Дъблин, Ирландия

Фотограф: Ивайло Петров

Със съкращения

 

 

 

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.