Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
XХ юбилейно издание на фестивала на детската книга в Сливен, 2018 г.
22.05.2018

 


На 8 май 2018 г. за двадесети път бе открит Националният фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в град Сливен. Официалният му старт беше даден от кмета Стефан Радев, който е и председател на Организационния комитет. 20 години по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, с подкрепата на Община Сливен, Областна администрация Сливен, Министерство на културата, Държавна агенция за българиге в чужбина,  много издатели, спонсори, Сливен се превръща в столица на детската книга. Тази година фестивалът бе под почетния патронаж на Цвета Караянчева – председател на 44-то Народно събрание.

    На откриването на фестивала присъстваха народните представители Десислава Танева, Галя Захариева и Кольо Милев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев и председателят на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания Соня Келеведжиева, заместник - кметът Пепа Чиликова, представители на Министерството на културата, Държавната агенция за българите в чужбина – партньор и съорганизатор на фестивала, представители от Асоциация „Българска книга“.

        От името на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина, г-н Петър Харалампиев, бе изпратен поздравителен адрес към организаторите и участниците в прекрасната инициатива. Тя заема достойно място в културния живот на страната. Представител от Държавната агенция за българите в чужбина връчи на директора на Регионалната библиотека Росица Петрова почетен плакет по случай юбилея.

    Проведе се и кръгла маса с международно участие. Тази година темата бе „Балканските детски литератури и разпространението им в Европа”. Сред участниците бяха проф. д-р Алберт Бенбасат, Весела Фламбурари, Никола Райков, Елица Димитрова, Никола Стоянов и Анета Фурман (Германия), Кристина Дежьо (Унгария), Мартина Салхиова (Чехия), Диана Чули (Албания) и др. Основен фокус на темите бяха трудностите и тънкостите около издаването на детска литература в Европа, българските автори, работещи и живеещи в чужбина и реалният достъп и досег на децата с книгите и техните автори.

         Децата и гостите
имаха удоволствието лично да се срещнат с едни от най-любимите детски автори – Виктор Самуилов, Никола Райков, Ангелина Жекова, Кина Къдрева и Георги Константинов. С наградата „Константин Константинов”2018 бяха отличени следните творци: в категория „Илюстратор” – Мая Бочева-Уики,  в категория „Автор” – Асен Сираков, а в категория „Цялостен принос” – Божана Апостолова.

На тържествения концерт Държавната агенция за българите в чужбина бе отличена с Почетна грамота и статуетка за принос в развитието на Националния фестивал на детската книга.

Лили Спасова, дирекция „БО и ИД”

  

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.