Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
IX Фестивал на българите по света „Аз съм българче” – Тимишоара, Румъния
10.11.2017

 

В дните 10-12 ноември в Тимишоара и Винга, Румъния ще се проведе IX фестивал на българите по света „Аз съм българче”. Фестивалът е посветен на Деня на народните будители.

В различните прояви от фестивалната програма се включват деца от българските общности в Испания, Унгария, Чехия, Румъния, Сърбия, Украйна, Нидерландия, Германия, Русия, Италия…

Фестивалът е значима форма на сътрудничество между организации на българите в различни държави по света. Свързва българите в чужбина. Развива контактите. Създава приятелства.

През последните години заключителният етап се осъществява като взаимодействие между Асоциация за култура „Т.А.Н.Г.Р.А.” – Мадрид -  основател на фестивала и главен организатор  с председател на Деана Иванова и партньор от асоциация на сънародниците в друга страна в ЕС.

През 2017 година Фестивалът се реализира благодарение на сътрудничеството на Асоциация „Т.А.Н.Г.Р.А.” – Мадрид и Асоциация „Българче”, Винга с председател Адриан Косилков.

В Тимишоара и Винга ще бъдат осъществени два концерта и представена изложба с детски рисунки.

Инициативата предлага провеждането на конкурси за рисунка, есе и народна песен, както и гала-концерт на лауреатите в заключителния етап на фестивала (Тимишоара).

Както в Тимишоара, така и във Винга ще бъде наредена изложба с детски рисунки, представени в последното издание на феста. Малчуганите рисуват на тема: „Мой град, мой свят”, „Аз съм българче”, „Природата на България”.

Държавната агенция за българите в чужбина подкрепя инициативата от момента на създаването й. Инициатор е на един от конкурсите. Осигурява наградите за най-силно изявилите се малчугани в два от конкурсите за рисунка и есе.

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.