Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК 6 СЕПТЕМВРИ – ДЕН НА СЪЕДИНЕНИЕТО!
05.09.2017

 

               

                Скъпи сънародници,

           

            Изминаха 132 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и 19 години от обявяването на тази дата за официален национален празник. Съединенито, осъществено на 6 септември 1885 г. в Пловдив, е продължение на българското Възраждане,  на постигнатото в запазването на езика, традициите и обичаите, в църковно-националната и в национално-освободителната борба. То е само наше българско завоевание, в което няма участие на външни сили като подбудители, крепители и защитници. Българите заявяват на т.нар. Велики сили, на европейските политици, желанието си за самостоятелно, равноправно участие в новата история на Европа, за ревизия на решенията на Берлинския договор от 1878 г., разпокъсали земята и народа им на пет части и предопределили съдбата на Балканите до днес.

            Съединението е успешно защото целокупният български народ го иска или както най-точно го казва дядо Вазов, защото още преди 6 септември то вече е победило в душите на българите. Всички българи от Мизия, Тракия и Македония, от Добруджа и Поморавието го искат, и всички български политици и държавници, загърбвайки партийно-политическите си убеждения, вражди и разногласия, го извършват. Не само Българския таен централен революционен комитет начело със Захари Стоянов, както и Стефан Стамболов, Петко Каравелов, княз Александър Батенберг и прочее, но дори назначеният от султана областен управител на Източна Румелия Александър Богориди поощрява съеденистите, а следващият областен управител Гаврил Кръстевич, при арестуването му на 6 септември възкликва: „Аз съм българин, и аз съм за Съединението!”.

            А пречките пред Съединението на българите тогава са огромни. Великите сили, включително освободителката Русия, са против него. Против Съединението са и всички съседни държави. При тези иключително трудни условия българските политици, дипломати и държавници са на висота, способни и отговорни, начело на НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНЕНИЕ, те съумяват да извършат Съединението.

            С този величав акт в новата ни история нашите предци ни оставят урок, как може и трябва да бъде постигната националната кауза, да бъдат успешно защитавани националните интереси. Днес като се покланяме пред тяхната памет, да дадем обет, че помним и пазим тяхното непреходно дело, че се учим от техния урок по родолюбие и национално достойнство.

София

05.09. 2017 г.                                                                  

                                                                                      Петър Харалампиев

                                                                                                    Председател   
СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.