Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
„Аз Буки Веди” в Кьолн проведе Междуучилищен конкурс
28.06.2017

 В събота, 24 юни 2017 г., от 14:30 часа в Кьолнския университет, Германия, се проведе основополагащото първо издание на Междуучилищния годишен конкурс по четене на български език „Аз Буки Веди“ за ученици от I-ви и II-ри клас в чужбина. Конкурсът беше организиран от БНУ „Аз Буки Веди” в гр. Кьолн под патронажа на г-н Стефан Димитров, консул на Република България във Франкфурт на Майн и в партньорство с  Държавната агенция за българите в чужбина към МС на Република България. Инициативата се осъществи с подкрепата на Клуб “Будители” в Кьолн-Бон, издателствата “Булвест 2000” и “Анубис”, графична подготовка от Екзорбитал Дизайн, и с медийното партньорство на Интернет радио “Татковина” и Дойче Веле. В събота Университетът в гр. Кьолн събра участници от градовете Аахен, Дюселдорф, Кьолн, Манхайм, Мюнстер, Нюрнберг, Саарбрюкен и Кайзерслаутерн, както и от Франкфурт на Майн.

Конкурсът по четене „Аз Буки Веди“ се откри от организаторите с гатанка за книгата по преработен текст на Дора Габе: «Тя няма уста, а приказва. И приказки разказва, и стихчета и песни пее с ноти. Като се научих да чета, тя проговори и през моята уста!», и с всеобщо пеене на любимата на учениците песен «Аз обичам да чета».

Г-н Стефан Димитров, патрон на мероприятието и ръководител на Консулството на Република България във Франкфурт на Майн, изнесе приветствено слово и прочете поздравления от името на Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина към МС на Република България - г-н Петър Харалампиев. Журито, пропътувало километри, за да бъде компетентен и независим арбитър на това събитие, се състоеше от три члена: проф. д-р Боян Вълчев, председател на секция „Филологически науки“ към Съюза на учените в България и дългогодишен преподавател по български език и литература в университетите в градовете Кьолн, Саарбрюкен и Берлин; проф. д-р Благовест Златанов, настоящ преподавател във Факултета по славянски филологии към Университета в Хайделберг, Германия; и д-р Камелия Спасова, поет и есеист, настоящ преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ "Св. Климент Охридски", и БЕ за чужденци в Кьолнския университет.

Конкурсната програма обхващаше две категории обучаеми – първокласници и второкласници, чиито четивни умения те показаха в три кръга. В I-ви кръг всички ученици излизаха и под уханието на Еньовски билки и пред статуетката за домакинство на конкурса четоха познат текст от читанката за I-ви или съответно II-ри  клас на издателствата «Булвест 2000» и «Анубис». След кратка пауза за опознаване на педагогическата, родителската и най-веселата – детската – общности всички участници преминаха във II-ри кръг със задачата да прочетат изтеглени билети с непознати за тях текстове в мерена реч, специално подбрани предварително от членовете на журито. И децата се справиха вълшебно с това изпитание!

Напрежението и възбудата се покачиха - до последния III-ти кръг на конкурса журито допусна по регламент само 5 най-добре представили се участника от 1-ви и съответно от 2-ри клас, които четоха отново непознати текстове, но този път проза. Със задоволство наблюдавахме как учениците прибираха тесктовете си за дочитане вкъщи или във влака – магията на четенето нямаше край!

След този кръг, докато журито се бореше с трудната задача да определи годишните победители, БУ «Ян Бибиян» в Мюнстер в ролята си на следващ домакин изтегли жребия за домакинство за 2019 г., това ще бъде БНУ «Д-р Петър Берон» в град Манхайм. Честито!

Класирането на журито приключи и в категорията I-ви клас:

„Царица на буквите“ стана София-Александра Златанова от БУ «Васил Левски», Франкфурт на Майн.

Поощрителни награди получиха: София Кацарова от БУ «Васил Левски», Саарбрюкен и Кайзерслаутерн; и Николай Русев от БНУ «Д-р Петър Берон», Манхайм.

В категорията II-ри клас поради отличните умения за четене на много деца в тази категория бяха присъдени две първи места -

„Царица на буквите“ стана Станимира Николаева Желева от БНУ «Аз Буки Веди», Кьолн

и «Цар на буквите» - Михаел Добромиров Иванов от БУ «Васил Левски», Франкфурт на Майн.

Поощрителни награди получиха: Георги Филипов Стоименов от БУ «Васил Левски», Франкфурт на Майн; и Матео Трицио от БНУ «Аз Буки Веди», Кьолн.

Наградите за печелившите в конкурса тази година осигури Държавната агенция за българите в чужбина и г-н Стефан Димитров, патрон на конкурса. Малки поощрителни награди и грамоти имаше за всички и от домакина - Немско-българско културно-просветно дружество «Аз Буки Веди» в гр. Кьолн.

И така с усмивка на уста, и със звънка родна реч в ушите и сърцето всички потеглиха на път за вкъщи!

На добър час и до ново четене в гр. Мюнстер на 23 юни 2018 г. от мен, Росица Байрактарски!

От организаторите

БНУ “Аз Буки Веди”, гр. Кьолн

СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.