Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
„Аз Буки Веди” в Кьолн проведе Междуучилищен конкурс
28.06.2017

 В събота, 24 юни 2017 г., от 14:30 часа в Кьолнския университет, Германия, се проведе основополагащото първо издание на Междуучилищния годишен конкурс по четене на български език „Аз Буки Веди“ за ученици от I-ви и II-ри клас в чужбина. Конкурсът беше организиран от БНУ „Аз Буки Веди” в гр. Кьолн под патронажа на г-н Стефан Димитров, консул на Република България във Франкфурт на Майн и в партньорство с  Държавната агенция за българите в чужбина към МС на Република България. Инициативата се осъществи с подкрепата на Клуб “Будители” в Кьолн-Бон, издателствата “Булвест 2000” и “Анубис”, графична подготовка от Екзорбитал Дизайн, и с медийното партньорство на Интернет радио “Татковина” и Дойче Веле. В събота Университетът в гр. Кьолн събра участници от градовете Аахен, Дюселдорф, Кьолн, Манхайм, Мюнстер, Нюрнберг, Саарбрюкен и Кайзерслаутерн, както и от Франкфурт на Майн.

Конкурсът по четене „Аз Буки Веди“ се откри от организаторите с гатанка за книгата по преработен текст на Дора Габе: «Тя няма уста, а приказва. И приказки разказва, и стихчета и песни пее с ноти. Като се научих да чета, тя проговори и през моята уста!», и с всеобщо пеене на любимата на учениците песен «Аз обичам да чета».

Г-н Стефан Димитров, патрон на мероприятието и ръководител на Консулството на Република България във Франкфурт на Майн, изнесе приветствено слово и прочете поздравления от името на Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина към МС на Република България - г-н Петър Харалампиев. Журито, пропътувало километри, за да бъде компетентен и независим арбитър на това събитие, се състоеше от три члена: проф. д-р Боян Вълчев, председател на секция „Филологически науки“ към Съюза на учените в България и дългогодишен преподавател по български език и литература в университетите в градовете Кьолн, Саарбрюкен и Берлин; проф. д-р Благовест Златанов, настоящ преподавател във Факултета по славянски филологии към Университета в Хайделберг, Германия; и д-р Камелия Спасова, поет и есеист, настоящ преподавател по антична и западноевропейска литература в СУ "Св. Климент Охридски", и БЕ за чужденци в Кьолнския университет.

Конкурсната програма обхващаше две категории обучаеми – първокласници и второкласници, чиито четивни умения те показаха в три кръга. В I-ви кръг всички ученици излизаха и под уханието на Еньовски билки и пред статуетката за домакинство на конкурса четоха познат текст от читанката за I-ви или съответно II-ри  клас на издателствата «Булвест 2000» и «Анубис». След кратка пауза за опознаване на педагогическата, родителската и най-веселата – детската – общности всички участници преминаха във II-ри кръг със задачата да прочетат изтеглени билети с непознати за тях текстове в мерена реч, специално подбрани предварително от членовете на журито. И децата се справиха вълшебно с това изпитание!

Напрежението и възбудата се покачиха - до последния III-ти кръг на конкурса журито допусна по регламент само 5 най-добре представили се участника от 1-ви и съответно от 2-ри клас, които четоха отново непознати текстове, но този път проза. Със задоволство наблюдавахме как учениците прибираха тесктовете си за дочитане вкъщи или във влака – магията на четенето нямаше край!

След този кръг, докато журито се бореше с трудната задача да определи годишните победители, БУ «Ян Бибиян» в Мюнстер в ролята си на следващ домакин изтегли жребия за домакинство за 2019 г., това ще бъде БНУ «Д-р Петър Берон» в град Манхайм. Честито!

Класирането на журито приключи и в категорията I-ви клас:

„Царица на буквите“ стана София-Александра Златанова от БУ «Васил Левски», Франкфурт на Майн.

Поощрителни награди получиха: София Кацарова от БУ «Васил Левски», Саарбрюкен и Кайзерслаутерн; и Николай Русев от БНУ «Д-р Петър Берон», Манхайм.

В категорията II-ри клас поради отличните умения за четене на много деца в тази категория бяха присъдени две първи места -

„Царица на буквите“ стана Станимира Николаева Желева от БНУ «Аз Буки Веди», Кьолн

и «Цар на буквите» - Михаел Добромиров Иванов от БУ «Васил Левски», Франкфурт на Майн.

Поощрителни награди получиха: Георги Филипов Стоименов от БУ «Васил Левски», Франкфурт на Майн; и Матео Трицио от БНУ «Аз Буки Веди», Кьолн.

Наградите за печелившите в конкурса тази година осигури Държавната агенция за българите в чужбина и г-н Стефан Димитров, патрон на конкурса. Малки поощрителни награди и грамоти имаше за всички и от домакина - Немско-българско културно-просветно дружество «Аз Буки Веди» в гр. Кьолн.

И така с усмивка на уста, и със звънка родна реч в ушите и сърцето всички потеглиха на път за вкъщи!

На добър час и до ново четене в гр. Мюнстер на 23 юни 2018 г. от мен, Росица Байрактарски!

От организаторите

БНУ “Аз Буки Веди”, гр. Кьолн

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2017 Aba.government.bg. Всички права запазени.