Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Приветствие по случай 24 май
22.05.2017

 

Приветствие на И.Д. Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров по случай 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост

Скъпи деца, учители и ръководители на българските училища в чужбина,

Скъпи  сънародници,

В навечерието сме на големия български празник 24 май – символ на българската просвета, култура  и духовност, който изпълва сърцата ни с трепет, а душите ни с радост.

Зазвучи ли родна реч трепва всяко българско сърце. България, величествена и горда със своята култура и древна държава, ни препраща към духовност, история и традиции, които озаряват дните ни.

За всяко българско семейство в странство българският език е най-пряката връзка с Родината. Обучението по български език е израз на морал и ценностна система, въплащение на духовност и убеденост, че кръвта вода не става.

Където и да сте по света, зная, че в себе си носите от този възрожденски плам и заряд, който ви кара с особено чувство и проникновение да мислите за роден край и родно слово.

С чест и достойнство вие отстоявате вашата културна идентичност, утвърждавате вашата принадлежност към славен народ с изключителен принос към европейската цивилизация.

Делото на Светите братя Кирил и Методий, съпокровители на Европа, осветява нашите  делници и празници. То е извор на вдъхновение и преклонение пред изконните ценности.   

В кирилицата ние виждаме стремеж за себеуважение и обединение на българите, търсене на духовното,  потребност от памет и традиции в живота ни.

Благодарни сме на партньорите от Асоциацията българските училища в чужбина, която свързва, сближава, обединява, изразител е на интересите и настроенията на българските учители по света, за конструктивния диалог и взаимодействието.

И нека духовността, просветата, вярата  са светлина в дните ни задълго и занапред!

Димитър Владимиров

И.Д.Председател

СЪБИТИЯ
ЗА МЕДИИТЕ
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.