Регистър на организациите на
българи по смисъла на ЗБЖИРБ
НОВИНИ
Среща на председателя на ДАБЧ Борис Вангелов в Братислава
12.12.2016

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина осъществи среща с лидер на организацията на сънародниците в Братислава. На 17 ноември Борис Вангелов разговаря с Деница Секулечка, председател на Българския културен съюз в Словакия.

 

„Политиката на ръководството е сплотяване на различни поколения сънародници чрез организиране на събития, интересни за всички”, обяви Секулечка.

 

От началото на годината са проведени над 20 културни инициативи. Сред най-значимите е  Фестивалът на българското изкуство организиран от 8 октомври до 5 ноември 2016 година.

 

В Словакия са гостували родни творци в областта на скулптурата, фотографията, дизайна, бижутерството и други. През декември предстои вечер на българската култура и фолклор с участието на Деси Добрева.

 

Финансирането на проектите се осъществява от словашкото правителство, от спонсорство и от събрания членски внос.

 

Районите с най-голяма концентрация на българи са Братислава, Търнава, Нитра. По-малко са те в Източна Словакия и в градовете Кошице и Прещов.

 

Българската общност в Словакия е една от 7-те национални групи /сърби, русини, поляци, унгарци, роми, българи, чехи/, имащи статут на национално малцинство.

 

За всяко от седемте малцинства има сформирани икономическа и ревизионна комисии. Назначено специално лице консултира организациите по процедурни въпроси, свързани с кандидатстването за финансиране. 

 

Съфинансирането на дейността чрез спонсори също е възможно, тъй като местното законодателство позволява фирми и физически лица да даряват суми на организации с идеална цел на стойност до 2 % от данък-печалба. 

 

По време на срещата бяха споделени и впечатления за нивото на владеене на български език сред второ и трето поколение българи в Словакия.

 

Деница Секулечка прояви интерес към активни български сдружения в Централна и Западна Европа с мащабни културни проекти. Организацията иска да представи и някои от най-новите български филми в Словакия, като „Жалейка” на Елица Петкова.

 

Активизирането на контактите между сдружения на българи в Братислава и Виена е реално и постижимо. Участието на БСК в Събора на българите в Австрия може да влезе към проектите на сдружението.

СЪБИТИЯ
Текущи събития
Предстоящи събития
Не са намерени събития
ЗА МЕДИИТЕ
Съобщения
Не са намерени материали в Съобщения за медии
Още съобщения
© 1998-2018 Aba.government.bg. Всички права запазени.