Новини
Жанна Суслина е „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2022“
17.11.2023

На официална церемоня в присъствието на вицепрезидента на Република България, Изпълнителна агенция за българите в чужбина отличи тазгодишната носителка на титлата „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2022“.

Събитието е под патронажа на Вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, която за пореден път връчи престижната награда - авторска статуетка на скулптора Атанас Карадичев и икона на света Злата Мъгленска. Церемонията е организирана и е по инициатива на Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

Номинирани за наградата бяха: Анна-Мария Гюзелева, Рим, Италия; Венета Ненкова, Рим, Италия; Даниела Савова, Калгари, Канада; Екатерина Гержик, Одеса, Украйна; Жанна Суслина, Болград, Украйна; Лариса Савченко, град Бердянск, Украйна; Мария Чакърък, Одрин, Турция; Светлана Камс, Мюнхен, Германия; Сирма Куцаки, САЩ; Соня Арабаджиева, Мелбърн, Австралия; Стела Иванова, Лондон, Великобритания; Ценка Генова, Комодоро Ривадавия, Аржентина.

През далечната 2009 г. по предложение на историка проф. Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Тогавашната Държавна агенция за българите в чужбина при председателството на Райна Манджукова учредява наградата "Българка на годината" на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година и до днес. По време на награждаването приветствия от сцената отправиха и посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук, както и проф. Анна Кочева, член на журито.

Наградата спечели нашата сънародничка от чужбина Жанна Суслина – Болград, Украйна. Целият и професионален път е свързан с образованието и възпитанието. Възпитанието в духа на традиционните български ценности и разбирания, в духа на опазването на корена. Заставайки през 2003 начело на Болградската гимназия „Георги Раковски“, тя успява да й възвърне качеството, а на възпитаниците й – самочувствието на елитно учебно заведение. Инициатор на създаването на Центъра на бесарабските българи в България. Понастоящем директор на отдела за култура, спорт, туризъм и работа с младежта в Болградския градски съвет. Тя е номинирана от Центъра на Бесарабските българи в България. Наградата получи Наталия Лулчева от Център на бесарабските българи в България, която прие отличието от името на Жанна Суслина.

Събитието завърши с изпълнение на народна песен от Биляна Митева и музикален акомпанимент с гайда от Димитър Труфкин.

С наградата „Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2022“ искаме да изразим признателността си към всички дами, успели да запазят българското зад граница.

Искаме да им кажем, че им благодарим за старанието да развиват и популяризират страната ни, чрез своите активности, дейности и начинания извън пределите на България и да покажем, колко борбена и силна е българската жена, точно каквато е Света Злата Мъгленска. Очакваме още достойни българки да се включат в надпреварата през следващата година.

Снимки: БТА

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта