Новини
Среща на българския посланик в Норвегия в българското училище в Ставангер
01.04.2024

Дейността на българското неделно училище в Ставангер, перспективите за неговото развитие, както и възможностите за сътрудничество с българската общност в района на Ставангер – третият по големина град в Кралство Норвегия, бяха обсъдени по време на срещата на 23 март 2024 г. на извънредния и пълномощен посланик на Република България в Кралство Норвегия г-жа Десислава Иванова с директора му г-жа Василена Боянска и учителите от училището, с председателя на Българското културно дружество в Ставангер г-жа Цвета Чукарска, с децата и техните родители.

Българският посланик поздрави ръководството на училището, учителите, както и ръководството на Българското културно дружество в Ставангер за ентусиазма и работата, посветена на образованието на децата на български език, история и култура. Откроена бе и ролята на училището като средище за поддържане на връзките между българите в района на Ставангер, за поддържане на българския дух и национална идентичност на българската общност.

Посланик Иванова декларира подкрепата на българската държава в лицето на Министерството на външните работи и конкретно на Посолство-Осло за работата на българското неделно училище в Ставангер. Тя подчерта, че с помощта на Посолството, например, българското неделно училище в Осло използва безвъзмездно за учебните си занятия два апартамента в жилищния блок на дипломатическата мисия.

По време на срещата българският посланик се запозна с условията, при които функционира училището в Ставангер. С помощта на Българското културно дружество то заема безъзмездно помещения в сграда на норвежко училище, като по време на часовете всяка събота децата имат необходимите средства и условия за обучение, вкл. просторни учебни зали, интерактивни дъски и др.

По време на разговора г-жа Иванова открои и ролята на българската общност за двустранните отношения с Норвегия и за по-голямата видимост на България в Норвегия. Тя разказа за посещението си в Ставангер за откриването на 22 март 2024 г. на Международния пиано-фестивал, основан от българския пианист Кирил Кутин, както и за срещата си с кмета на съседния град Санднес г-н Кени Реторе. В резултат бяха набелязани конкретни възможности за организиране на събития за активизиране на връзките с този район на Норвегия, които биха издигнали и авторитета на българската общност там.

Снимки: Посолство Осло

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта