Новини
Специално отличие в конкурса за Наградата за литература на ЕС за романа „Хагабула“ на българския писател Тодор Тодоров
18.04.2024

Романът „Хагабула“ на писателя Тодор Тодоров получи Специално отличие в конкурса за Наградата за литература на Европейския съюз за 2024 година в Брюксел.

Романът „Хагабула“ (ИК Жанет-45, 2023 г.) на талантливия български писател Тодор Тодоров получи Специално отличие в конкурса за Наградата за литература на Европейския съюз за 2024 година. Церемонията по обявяването на победителите за 2024 г. се състоя на 4 април в рамките на брюкселския Панаир на книгата.

Конкурсът за тази престижна литературна награда, учредена през 2009 година, е отворен за автори от 41 страни, които участват в програмата „Творческа Европа“. Всяка година национални журита от една трета от тези страни номинират произведения на свои автори.

За наградата тази година бяха номинирани произведения от 13 страни – Албания, България, Германия, Дания, Исландия, Латвия, Малта, Нидерландия, Португалия, Сърбия, Словения, Тунис и Унгария. Всеки от номинираните прочете кратък откъс от своето произведение на езика, на който е написано. Наградата за литература на ЕС за 2024 г. бе присъдена на романа  „Jordisk“ на датския писател Тайс Йорнтофт, а произведенията на писатели от България, Германия, Исландия, Нидерландия и Словения получиха Специални отличия.

На церемонията присъстваха българският посланик в Белгия Пламен Бончев и представители на българската културна общност в страната, които поздравиха нашия победител и му пожелаха неговите книги да се четат навсякъде в Европа и отвъд нашия континент.

Писателят Тодор Тодоров ще бъде един от участниците в поредното шесто издание на Фестивала на  българската книга в Брюксел на 1 и 2 юни т.г., който се организира от Българската културна асоциация в Белгия в партньорство с българското посолство, и ще представи отличения си роман „Хагабула“ пред многобройните читатели и приятели на българската книга.

Текст и снимки: Посолство на България в Брюксел

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта