Новини
Събитието „Столиците на България от 681 година до днес“ се състоя в Дортмунд
25.03.2024

На 16-ти март в Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Дортмунд, се състоя историческото събитие: „Столиците на България от 681 година до днес“.

Събитието е единствено по рода си и уникално по замисъла си с родолюбиво чувство. Организаторите го определят, като своеобразен урок по история за деца и възрастни!

В пълна с няколко поколения българи зала сънародниците ни съпреживяха всички заедно българската идентичност, гордост, минало и нашето утре.

Чрез специална видеовръзка с гостите от регионалните исторически музеи в Шумен и Велико Търново гостите в залата чуха увлекателните и емоционални разкази на г-жа Мария Тодорова и г-жа Пенка Виткова. Представяне пред публиката имаше и директорът на археологическия музей във Велики Преслав – д-р Александър Горчев.

По време на събитието бяха показани филми, архивни снимки и репортажи, които са недостъпни за широката аудитория, а пред погледите на гостите в залата оживя времето на цар Симеон и цар Петър. Чрез изображенията гостите се пренесоха в Охрид – старата столица на България, управлявана в много трудни времена от цар Самуил. Преминаха през първата българска столица Плиска, бяха във величествения Търновград и стигнаха до днешната ни столица – София. „Именно от София беше провокирана и идеята за реализиране на нашето събитие.“, разказват организаторите.

Водещата на събитието, г-жа Светла Казакова, представи историята на София чрез подготвената презентация от партньора на събитието, г-жа Мариана Маринова – главен уредник в Регионален исторически музей София.

И докато малките историци творяха, техните по-големи родители, ръководители, учители и гости в залата разговаряха, задаваха въпроси и обсъждаха исторически теми с нашите партньори от Регионален исторически музей – Велико Търново и Археологически музей Велики Преслав.

В този ден, заедно с цветните моливи и лъчезарните си усмивки, децата бяха взели със себе си пълни с любопитство към историята погледи и неукротим за познания дух. А възрастните носеха в сърцата си любовта към България и своето преклонение към историята!

Снимки: Българско неделно училище “Св. св. Кирил и Методий” – Дортмунд

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта