Новини
Прием по случай 1 март и националния празник на страната ни от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Кралство Норвегия г-жа Десислава Иванова
25.03.2024

Представители на Министерството на външните работи на Кралство Норвегия, на норвежки институции, работещи активно с България и Посолството, на дипломатическия корпус в Осло и представители на българската общност бяха сред близо 200-тe гости на официалния прием, даден на 1 март 2024 г., по повод Националния празник на страната ни от извънредния и пълномощен посланик на Република България в Кралство Норвегия г-жа Десислава Иванова.

В приветственото си слово посланик Иванова направи ретроспекция на двустранните отношения между България и Норвегия, като акцентира специално на близо 120-те години дипломатически отношения. Българският посланик посочи значението на връзките между хората и бизнеса от двете страни и в този контекст подчерта наличието в Норвегия на близо 10-хилядна и добре интегрирана българска общност. Акцентира върху множеството висококвалифицирани български лекари и музиканти, живеещи и работещи в Норвегия, сред които и такива като основателя на Музикалния пиано-фестивал в град Ставангер.

Приветствие към България на приема от името на норвежката страна поднесе генералният директор в Министерството на външните работи г-н Фрьоде Оверланд Андерсон, който подчерта историческите връзки между Норвегия и България още от времето на Средновековието, както и значението на съвременна България като съюзник на фона на предизвикателствата  от променената геостратическа среда.

Културната програма на приема включваше изпълнение на българския пианист солист г-н Кирил Кутин, основател и директор на Международния пиано фестивал в град Ставангер, на цигуларя и диригент, работещ в Осло, Владимир Стоянов, както и изпълнение на  български народни танци от самодейния състав „И-Ха“ в Осло под ръководството на г-жа Йоанна Ковачева и г-жа Мира Георгиева.

Българският посланик  отправи специални благодарности към българската общност в Кралство Норвегия и към ръководствата на нейните четири организации за активността, с която работят за съхранение на българския национален дух и култура далеч от родината, както и за помощта при организирането на събитието.

Гостите имаха възможност и да се запознаят с българските традиции и празника Баба Марта. Всеки от тях получи по една мартеница, изработена по време на работилницата за мартеници, организирана от Посолството и Българското училище „Родна реч“.

Снимки: Посланик на Република България в Кралство Норвегия

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта