Новини
Празник Розите на България в Сао Паоло
30.05.2023

Българското училище в Сао Пауло, Бразилия за шести път проведе празника Розите на България. Инициативата на МОН се осъществява по случай 11 май  - Ден на Светите братя Кирил и Методий и 24 май - Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

С любезното съдействие на Музея на имиграцията в Сао Пауло тържеството се състоя на 20 май. Проявата беше организирана от Българското училище в Сао Пауло и Българското посолство в Бразилия.

В инициативата се включиха българи от различни щати в Бразилия, бесарабски българи, преселници от различни емигрантски вълни, както и бразилци и гости на музея от различни нации.

В театралната зала Аудиторио приветствено слово към гостите отправи посланик Божидара Сърчаджиева. Учениците изнесоха празнична програма. В нея бяха включени музикални и певчески изпълнения, театрална постановка и рецитал.

Във фоайето на музея беше представена колекция от български арт предмети и артикули, изложба на рисунки от конкурса Свободата на България, както и изработени от учениците мартенички и сурвачки.

За посетилите празника имаше осигурена от посолството дегустация на български традиционни ястия.

Тържеството приключи с българско хоро на открито. В него се включиха ученици, родители, представители на българската общност в Бразилия, бесарабски българи и гости от различни националности.

Михаил Кръстанов, училищен ръководител на българското училище в Сао Паоло, Бразилия

Снимки: Източник Nova.bg

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта