Новини
Празненство по случай Деня на народните будители в Атина
31.10.2023

На 29.10.2023 г. учениците от БНУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Атина отбелязаха Деня на будителите. Гости на тържеството бяха г-жа Татяна Мухлова - съветник политически въпроси, културни въпроси и образование към Посолството на Република България в Атина; отец Стефан, проф. Мария Китанова - БАН; г-н Генчо Банев - преподавател в Атинския университет и г-жа Галена Великова - областен съветник в регион Атика.

Децата и учениците на неделното училище под ръководството на г-жа Наталия Колчева, г-жа Теодора Бялкова, г-жа Мирела Георгиева и г-жа Андромахи Барди  за пореден път чрез слово, песен и танц пресъздадоха мигове от далечната възрожденска епоха. Пламъкът-история на Паисий Хилендарски; стремежът към просвета с „Радини вълнения“; борческият дух на Раковски, Ботев, Левски; красотата на българската природа със стиховете-песен на Каравелов и Чинтулов и моменти от класическата за българската литература „Криворазбраната цивилизация“. Всички тези вълнуващи картини чрез народното танцово изкуство на „Луди млади“ оживяха в патриотичната шевица създадена от децата на България зад граница.

Почетният плакет „Будител 2023“ връчи г-жа Галена Великова на Теодора Бялкова за принос в разпространението на българската култура и на г-н Велисарио Косивакис за съдействието и подкрепата при реализирането на дейностите на КПД „Будители“, гр. Атина.

Бяха отправени и сърдечни благодарности и на гл. ас. д-р Радостина Стоянова, лектор по български език, литература и култура в Белградския университет, Сърбия, осъществила ползотворния контакт с учените от БАН  и Ръководството на КПД „Будители“. Признателност за работата си получиха и Димитър Апостолов за музикалното оформление, презентациите и сценично осветление при осъществяването на празника и Славена Караяни за запаметените красиви мигове.

Снимки: Мими Маринова

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта