Новини
Поднасят цветя пред берелефа на Апостола в Париж
22.02.2024

Началото на учебната година в българското училище „Васил Левски“ в Париж започна с изучаване на живота и делото на Апостола на българската свобода. Учениците бяха много впечатлени от силата на духа, смелостта, мъжеството на великия българин, както и от издържливостта, честността, себеотрицанието, проявени в името на свободата на България. Децата изучаваха стихове, запознаха се с разкази, спомени, документи за живота му, пяха песни за героя.

Учениците научиха, че детството на Левски е преминало с много трудности. Замонашва се, учителства, става знаменосец в четата на Панайот Хитов. Отива в легията на Раковски, среща се с будни българи в Румъния и с Ботев. Създава революционни комитети за освобождението на България.

Учениците разбраха през разкази за случки от живота му  колко честен и принципен човек е бил Апостолът, смел и изцяло отдаден на народното дело. Записаха и запомниха за цял живот неговите мъдри думи: "Ако печеля, печели цял народ, ако изгубя, губя само себе си !"

Учениците записваха наученото в книжка, с текст и рисунки в нея.

Днес, на 19 февруари, поставихме цветя пред барелефа му, на стената на Българското посолство в Париж. Така отдаваме почит към делото му.

Има стотици паметници на Левски. Има много училища, организации, които носят неговото име. Прекланяме се пред делото свято. Васил Левски е пример за висок морал и живот, отдаден за свободата на народа.

В информация на г-жа Йонка Господинова, преподавател в Българско училище „Васил Левски“ в Париж.

Снимки: Българско училище „Васил Левски“ в Париж   

 

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта