Новини
Отбелязване на Деня на Светите братя Кирил и Методий и на българската просвета в Генералното консулство в Битоля
31.05.2023

С тържество бе отбелязан 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската просвета и култура и на славянската книжовност в Генералното консулство на България в Битоля.

Празненството по случая се проведе в салона на генералното консулство. Събитието бе посетено с голям интерес от страна на българската общност от консулския окръг и от страна на приятели на България, деца и родители, както и от почетният консул на Босна и Херцеговина в Битоля със своя съпруг. Специални гости бяха и представители от стария български род Татарчеви и представители на стари български родове от Македония.

Тържеството бе открито от генералния консул Николай Димитров, който в своето приветствие към присъстващите подчерта смисъла и непреходното значение на делото на Светите братя за българския народ и ролята на средновековната българска държава за неговото съхраняване през вековете, както и за духовното развитие на всички славянски народи.

Слово по повод празника отправи и министърът на външните работи г-н Иван Кондов, след което прозвуча и химнът на братята Кирил и Методий „Върви народе възродени“.

По повод празника от името на Министерството на образованието и науката на учащите се младежи бяха раздадени учебни пособия по български език и литература, осигурени от ресорната дирекция „Образование на българите в чужбина и училищна мрежа“, а на представителите от българските сдружения бяха раздадени екземпляри на книгата  „В Македония под игото“ на Димитър Кицевски, както и други български книги на историческа тематика и материали, свързани с големия български празник.

С кратки приветствия към присъстващите се обърнаха и председатели на сдружения на местни българи в лицето на Добре Митрев, Томе Блажевски, Зоран Мърсески, както и някои от присъстващите интелектуалци.

Снимки: ГК - Битоля

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта