Новини
Отбелязване на 24 май във Виена
07.06.2024

В навечерието на 24 май - ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Българската резиденция във Виена бе организиран прием за представители на културните, образователни и научни среди. В своето приветствие към гостите посланикът на Република България в Република Австрия г-жа Десислава Найденова-Господинова подчерта, че 24 май е празник, който обединява всички българи, без значение в коя точка на света се намираме. Езикът, писмеността, духовността и културата притежават тази обединителна сила и са повод за гордост, отбеляза още посланик Найденова. Тя изказа благодарност към всички български културни и образователни организации, към българските учители, учени и творци в Австрия, които допринасят за съхраняването на българския език, дух и култура.

Химнът на празника “Върви, народе възродени” бе изпълнен на цигулка от Стефан и Емил Камиларови и Марина Димитрова. Музикален поздрав поднесоха и пианистката Донка Ангъчева и Марина Димитрова – цигулка.

На 24 май в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ бяха поднесени цветя на паметника на св. св. Кирил и Методий и се проведе традиционното тържество на Българското училище Българо-австрийско училище “Св. св. Кирил и Методий” - Виена. Почетен гост бе посланик Найденова, която поздрави учителите, учениците и техните родители по случай светлия български празник. В рамките на тържеството бяха връчени дипломите на абитуриентите, а учениците изпълниха празнична програма.

Снимки: Посолство – Виена

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта