Новини
Международен конкурс по повод 150 години от обесването на Васил Левски
12.01.2023

Гръцко-българско сдружение за култура и училищата „Васил Левски“ към него в Атина, Навплио и Крит в сътрудничество с Атинския университет и Посолството на Република България обявяват международен училищен конкурс. Поводът е 150 години от обесването на Васил Левски, а темата на конкурса е „Васил Левски пред съда и пред света. Прочитът на учениците в страната и чужбина.“.

Идеята на организторите за реализацията на този проект цели да накара учениците да осмислят значението на личността на Левски. За целите на конкурса те предоставят информация и материали (приложениете като прикачени файлове) за значението и измеренията на делото на Васил Левски за България и събитията от края на 60-те и началото на 70-те години на 19-ти век.

Конкурсът цели да подтикне учениците да използват творческите получени знания в училище, да формират умения за работа с исторически извори, умения за изграждане на визуален разказ, медиен или аргументативен текст (есе). Чрез знанията си до момента децата да се научат да изграждат критичното си мислене към събития и детайли от епохата; да се информират от документи, материали и свидетелства, както и да се запознаят с данните за личности и събития от този период.

ЗАДАЧИ:

Участниците в конкурса се потапят в една далечна епоха, без дигитални социални мрежи, без смартфон и лаптоп, в епохата на перото и печатарството и на възрожденските български вестници. Учениците, които желаят да участват в конкурса и да се докоснат творчески до архивите и времето, трябва да изберат поне една подзадача от двете задачи, на която да отговорят със съвременни или класически технически средства:

1-ва задача: Описание. Процесът е започнал. След Арабаконашкия обир на 22 септември 1872 г. на турската пощенска кола със 125 000 гроша са заловени Димитър Общи, участници в революционната организация и съратници на Левски, както и той самият малко по-късно на 27 декември. Призовани са хора, които разпознават Апостола. Явяват се в негова защита или са държавни служители и го обвиняват в организиране на бунт срещу османската власт и престъпни деяния. Можете да участвате в Процеса от страна на обвинението или в защита на подсъдимите.

Отговорете, като създадете наратив (разказ):

подзадача 1.1. аргументативен текст или есе (до 500 думи) или

подзадача 1.2. визуален разказ в карета („комикс“ до 8 карета или картинки), които обрисуват портрета на Левски като личност.

2-ра задача: Описание. Български прогресивни емигрантски вестници в Букурещ публикуват статии и стихове по повод смъртта на Левски, а османофилски вестници в Истанбул омаловажават делото му. Спорадични съобщения с панславистичен оттенък във Виенски вестници будят реакцията на Любен Каравелов, съратник на Левски. Европейските и руски дипломати предават до своите правителства обширна информация за събитията, като така показват, че процесът срещу Левски е предизвикал сериозни смущения и трусове в политическия климат в Османската империя. В историческата картина липсват репортажи в европейските медии. Можете да влезете в ролята на дописник (журналист) на чужда медия (вестник, журнал) или неин редактор.

Отговорете, като напишете текст за вестник:

подзадача 2.1. репортаж (между 100 и 300 думи, на български), в който описвате максимално точно събитията и тяхното значение за България и Балканите, в рамките на Османската империя. Можете да изразите лично отношение - положително или отрицателно, но аргументирано за личността на Васил Левски и процеса срещу него и организацията;

подзадача 2.2. колонка, т.е. кратък текст – информационна бележка (до 150 думи, не задължително на български) за събитията в София, кой е този човек – общ портрет, в своя вестник. Отразявате събитията и значението им за страната, която изберете за “седалище” на медията, напр. Париж, Франция. Текстът може да е на чужд език, напр. на езика на страната на пребиваване на участника.

ИЗИСКВАНИЯ ЗА УЧАСТНИЦИ:

Всяка конкурсна работа трябва да бъде придружена с данни на участника:

  • лично и фамилно име, дата на раждане, клас;
  • контакти (телефон или имейл на участника или училището);
  • материалите се изпращат на адрес: gr_bg_sk@abv.bg
  • конкурсните работи на участниците се изпращат до 06.02.2023г.

Информация за конкурса и най-добрите работи ще бъдат публикувани във вестник Азбуки и други медии, а резултатите ще бъдат обявени на тържество в Посолството на Република България в Атина.

Снимка: Георги Стефнов, 12 г., Българско училище за роден език гр. Будапеща, Унгария.



Полезна информация за конкурса ТУК и ТУК.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта