Новини
Информационна кампания за популяризиране на българското висше образование по ПМС 103/1993г. за осъществяване на образователната дейност сред българите в чужбина
22.03.2024

През месец февруари и март се проведе ежегодната информационна кампания за популяризиране на българското висше образование по ПМС 103/1993г. за осъществяване на образователната дейност сред българите в чужбина и ПМС 228/1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти е държавните висши училища на Република България за учебната 2024/2025 година.

И за тази учебна година традиционно срещите бяха разделени по държави, като представители на Министерство на образованието и науката и Изпълнителна агенция за българите в чужбина се срещаха с кандидат-студентите, за да ги информират за необходимите документи и условия за кандидатстване през новата учебна година.

Информационната кампания стартира с онлайн изложение, което започна със среща на представителите на двете институции с кандидат-студентите от Украйна и техните родители, които поставиха своите въпроси към експертите.

В първата среща с кандидат-студените от Молдова участие взеха зам. изпълнителният директор на ИАБЧ г-жа Дилайла Михайлова; г-жа Елена Атанасова и Яна Йотова – началник отдел дирекция „Висше образование“.

Следващите дни от информационната кампания бяха предвидени за студентите от Република Северна Македония, като екипът на двете държавни институции посети Битоля; Скопие и Стумица, а в разговорите със студентите участваха г-жа Ели Башева – главен експерт в ИАБЧ и експертите от МОН г-жа Росица Апостолова; г-жа Диана Маринкова; г-н  Асен Петров, които освен по въпросите свързани с ПМС 103/1993г, отговориха и на запитванията свързани с ПМС 228/1997 г. - по приемането на граждани на Република Северна Македония за студенти във висшите учебни заведения в Република България.

Към края на месец февруари се осъществи и информационната кампания за Република Сърбия за желаещите да кандидатстват студенти. Екипът от експерти от двете институции се срещна с тях в Босилеград; Пирот и Цариброд. Ива Крумова – експерт в ИАБЧ се срещна със студентите, техните родители и представители на общността, като всички бяха информирани подробно за възможностите за бъдещото им развитие.

В края на обявената информационна кампания през този месец бяха посетени и кандидат - студентите в Албания и Косово и по-конкретно студентите в Корча; Елбасан; Голямо Острени; Тирана; Кукъс и Призрен. В срещите там, се включиха експертите г-жа Росица Колева; г-жа Диана Маринкова и г-н Асен Петров от МОН и г-ца Костандина Бело от ИАБЧ. В Албания и Косово желаещи да се обучават имаше и в трите образователно квалификационни степени – бакалаври, магистри и докторанти.

Срещите преминаха с голям интерес от страна на кандидат-студентите, техните родители и представителите на общността в отделните държави. Всички, които посетиха обявените срещи получиха подробна информация относно начина на кандидатстване, необходимите документи, като за целта им бе показана интерактивна презентация от служителите на двете институции, която предизвика интерес и желание за кандидатстване и образование в България.

Снимки: ИАБЧ 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта