Новини
Българското неделно училище „Св. Климент Охридски“ – гр. Лимасол (Кипър) отбеляза своя патронен празник
27.11.2023

На 26 ноември 2023 г. в гр. Лимасол бе отбелязан патронния празник на Българското неделно училище „Св. Климент Охридски“. Събитието премина под знака на родолюбието, българския дух и емоционалната среща между ученици, учители, просветители, родители и гости от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Гостите отправиха пожелания и поздравителни адреси от ректорското и деканското ръководоство при Исторически факутет на Великотърновския университет, както и от ръководител Катедра „География“ - проф. дн Атанас Дерменджиев, който отбеляза, че подобни празници са израз на историческата памет и самочувствието ни на народ, съхранил своя дух през вековете и устоял, благодарение на словото, писмеността и просвещението! Изказано бе уважение към директора, училището, учителите, учениците, родителите и мисията да поддържат училищното огнище и любовта към знанието и родолюбието!

Празникът започна с водосвет и здраве и благоденстие към училището, учениците, учителите и родителите от отец Станислав Симеонов.

Сценарият на тържеството включваше празнична програма от рецитал, музикални изпълнения, възстановка на исторически събития, свързани с патрона на училището – Св. Климент Охридски. Уникални сцени пресъздадоха ученици, подготвени от своите учители Таня Виткина, Иванка Узунова и Соня Терзиева. Талантливите български ученици с много любов и ентусиазъм представиха артистични умения, отношение и присъствие в празничната програма.

Изненадата към директора Мирослав Митев бе подарък – авторски колаж със стихотворение за Климент Охридски, написано лично от учителя Соня Терзиева.

Участниците получиха подаръци от гостите от Великотърновския университет - проф. дн Стела Дерменджиева, доц. д-р Поля Йорданова и гл. ас. д-р Тамара Драганова.

Празникът бе подкрепен от председателя на Съюза на българите „Възраждане“  - Лимасол – Димитър Лечев.

Съпътстващ празничната програма бе обявеният конкурс за рисунка и литературни творби, свързан с българския език, българските букви и дейността на Кирило-Методиевите ученици в България. Творбите в конкурса ще бъдат оценени от експертно жури и отличените в трите възрастови групи ще бъдат наградени, а всички участници ще получат грамоти за участие.

След празника в училището бе организиран и проведен с учители семинар от проф. д.н. Стела Дерменджиева и гл. ас. д-р Тамара Драганова на тема „Компетентностният подход в обучението на българските ученици в чужбина“ и уъркшоп по темата „Формиране на учебни умения като част от обучението на българските ученици в чужбина“. Участниците в семинара и уъркшопа получиха сертификати. Отправена бе покана за споделяне и представяне на педагогическия опит на учителите в българските училища в чужбина в VII Международен симпозиум „Образование '21“ (организиран от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий) в тематичното направление „Споделеност на опита – социализация на наследството и топография на паметта“.

Пожеланието с което завърши празникът беше „Честит да е патронният празинк на БНУ „Св. Климент Охридски“, да продължават с вяра и убеденост в името на просвещението, в името на оная съдба, орисала училищния праг - да учат и творят, множат успехите, с упоритост и гордост следвайки пътя на знанието, съхранявайки и популяризирайки българския език и култура, независимо далеч от Родината!“.

Снимки: Българско неделно училище "Св. Климент Охридски"

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта